Muke na WC-u

Patite od zatvora? Donosimo prirodna rješenja

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ispravan način života i zdrava prehrana najbolje su osiguranje od ovog problemaAko patite od zatvora, vaše crijevne funkcije nisu redovite. Zdravo crijevo jedan je od bitnih uvjeta za postizanje psihofizičke dobrobiti.


Stres i loše navike često mogu privremeni problem pretvoriti u kronični.


Neuravnotežena prehrana, užurbani životni ritmovi i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu uzrokovati češće ili rjeđe epizode zatvora (ili opstipacije).
To je nesposobnost crijeva da osigura redovito izbacivanje fekalija, često praćena meteorizmom i natečenim trbuhom.


Kada podrijetlo nije patološko, zatvor se gotovo uvijek može spriječiti usvajanjem zdravog načina života, prehrane bogate vlaknima i vodom te sportskim aktivnostima.


Svi su oni temeljni čimbenici koji osiguravaju savršenu ravnotežu za vaša crijeva.


Prirodna rješenja protiv zatvora:


  • Voda: pijenje najmanje 2 litre vode dnevno možda uz pomoć pročišćujućih biljnih čajeva, te konzumacija sjemenki, cjelovitih žitarica, voća i povrća izvrsni su prirodni lijekovi protiv zatvora i temeljne su prehrambene navike za prevenciju i njegu tijela.
  • Ljekovito bilje: ljekovite biljke izvrsni su prirodni lijekovi protiv zatvora, sposobne potaknuti izbacivanje fekalnog mjehurina na sličan način kao što to čine biljna vlakna u prehrani koju smo gore opisali. Konkretno, sjemenke sljeza i lana imaju nježnu laksativnu, protuupalnu i zaštitnu funkciju crijevne sluznice. U kombinaciji s drugim biljkama kao što su maslačak i cikorija koje potiču proizvodnju žuči (prirodni laksativ koji proizvodi jetra), njihov učinak će biti maksimalan.

Zatvor je često popraćen nadutošću i bolovima u trbuhu što može još više utjecati na svakodnevno stanje.


Za ublažavanje ovih dosadnih tegoba korisno je uzimati ljekovito bilje poput komorača, kumina i korijandera, u obliku infuzija, biljnih čajeva ili tableta.


U slučaju da stanje opstipacije potraje, moguće je pribjeći pomoći biljkama s jačim i učinkovitijim djelatnim tvarima, poput rabarbare, krkavine i sveprisutnije aloe koje potiču mišićnu aktivnost debelog crijeva olakšavajući njegovo pražnjenje.


Prehrana u borbi protiv zatvora


Među namirnicama najbogatijim vlaknima nedvojbeno nalazimo suhe šljive. Mogu se uzimati i za brzo oslobađanje crijeva i za snižavanje kolesterola te za prevenciju nekih srčanih bolesti.


Konzumacija suhih šljiva može biti popraćena konzumacijom kokosove vode, učinkovitog prirodnog laksativa koji također pomaže u pročišćavanju urinarnog trakta od viška otpada i tekućine.


Crvena cikla i kupus također su vrlo učinkoviti kod kroničnog zatvora jer potiču pokretljivost mišićnog tkiva crijeva i pospješuju mokrenje.


Cjelovite žitarice i mahunarke, redovito konzumirane, opskrbljuju naše tijelo svim vlaknima i aminokiselinama potrebnim za njegovo savršeno funkcioniranje.


Bademovo ulje, laneno ulje, orahovo ulje i sušeno voće neprocjenjivi su i nezamjenjivi izvori vlakana, Omega 3 i kalcija.


Svakodnevna konzumacija pomaže u zaštiti stijenki crijeva i razrjeđivanju stolice.