Foto: Pixabay
Pomoći će vam da dobro starite i poboljšate pamćenje
povezane vijesti
- Riječke stručnjakinje o zahvatima holivudskih zvijezda: ‘Možemo nešto raditi na sebi i izgledati prirodno’
- Otkrivene dvije ključne faze starenja. Što se sve tako bitno mijenja u 44. i 60. godini?
- Sav urod prodali na kućnom pragu: Gospićki uzgajivači borovnica ove godine nisu išli na tržnice u Kastvu, Zadru, Gospiću…
Šalica dnevno bila bi dovoljna da popravi krvni tlak, snizi ga i osposobi krvne žile za rad, a sve to zahvaljujući prije svega antocijanima, fitokemikalijama o kojima ovisi tamna boja voća.
I ne samo to, prema jednom od istraživanja, polifenoli sadržani u borovnicama također imaju blagotvoran učinak na zdravlje jer poboljšavaju pamćenje, do čega su znanstvenici došli nakon što su proveli test pamćenja na skupini starijih osoba.
Još jedna prednost odnosi se na kognitivni deficit jer oni koji konzumiraju više borovnica mogu preokrenuti svoj trend kako stare.
S druge strane, drugo istraživanje objavljeno u časopisu Applied Physiology, Nutrition and Metabolism istaknulo je koliko je koncentrirani sok od borovnice dragocjen za mozak starijih od 65 godina jer poboljšava kognitivne sposobnosti, povećava cerebralnu perfuziju i jača radnu memoriju.
I opet, borovnica se pokazala super antioksidansom zbog flavonoida koje sadrži, a koji pomažu u prevenciji raznih metaboličkih, kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.
Kao i borovnice, i drugo bobičasto i crveno voće poput jagoda i trešanja bogato je antioksidansima, zbog čega je njihova konzumacija u izobilju, čak i međusobno kombinirana, lijek za zdravlje mladih i starih.
Protuupalna svojstva ploda nisu zanemariva jer ono najbolje daje u nutritivnom smislu kada je samoniklo.
Stoga je bolje, ako je moguće, sakupljati ga u šumi ili favorizirati male lokalne proizvođače.