Izbjegnite ih

Ovo su najčešće make up pogreške zbog koji nastaju prištići

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ako se pridržavate ovih pravila, prištići će biti prošlostMuči vas problematična koža i pojava prištića? Kreme, prehrana i utjecaji okoline često nisu jedini razlog, već se zamka krije i u svakodnevnom šminkanju i make up proizvodima. Zato vam otkrivamo najčešće pogreške koje svi radimo, a koje nerijetko dovode do pojave prištića.


Pogrešan odabir pudera


Kod odabira pudera uvijek gledamo nijansu i podton koji najbolje odgovaraju našem tenu, ali iznimno je važno provjeriti i njihov sastav. Teški puderi namijenjeni za potpuno prekrivanje kože i nesavršenosti mogu začepiti pore i tako povećati rast bakterija. Stručnjaci preporučuju korištenje pudera koji su antialergijski i na mineralnoj bazi jer uz njih koža diše, ne stvara se debeli sloj, a istovremeno savršeno prekrivaju neželjene mrljice


 Prekrivanje prištića


Prije nego što izađemo iz kuće, obično pažljivo prekrijemo posebno velike prištiće. Ovdje je također veoma važno odabrati adekvatan proizvod. Ako je korektor pretežak i jako gust, usporit će proces zacjeljivanja i spriječiti dolazak zraka do prištića. Prije nego što prekrijete prištić, obradite ga posebnim proizvodom za njegu iz ljekarne. Pod pretpostavkom da još niste „kopali“ po njemu, ne biste ga trebali uopće prekrivati ​​kako se rana ne bi inficirala.

Nanošenje šminke


Neke proizvode nanosimo na lice golim rukama što može biti poželjno, ali ja važno prije apliciranja bilo čega na lice, temeljito oprati ruke. Drugi problem koji najčešće dovodi do pojave prištića su prljave četkice i spužvice. U pravilu je „alat“ za šminkanje potrebno oprati odmah nakon korištenja, a ako naprosto ne stignete, uvedite rutinu od čišćenja četkica i spužvica jednom tjedno. U suprotnom, dolazi do nakupljanja bakterija što dovodi do iritacije i upale kože.


Površno čišćenje lica


Koristite li maramice za čišćenje kad navečer skidate šminku? Prema mišljenju stručnjaka, to nije dovoljno. Izuzetno je važno potpuno ukloniti šminku. Tijekom dana prljavština i ulja mogu se „zarobiti“ ispod sloja šminke i tako začepiti pore, što dovodi do izbijanja prištića i upalnih procesa. Uz maramice za čišćenje svakako koristite losion za čišćenje kako biste uklonili bilo koju mogućnost upale.