Opasna navika

Ovo se događa kada zaboravite upotrijebiti sredstvo za zaštitu od topline prije sušenja kose

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Brzo osušiti kosu bez upotrebe sredstva za zaštitu od topline? Otkrivamo zašto to može imati fatalne posljedice za zdravlje vaše kose

S alatima za oblikovanje kao što su uvijači, pegle i sušila za kosu, našoj kosi možemo dati potpuno novi izgled. Bilo da se radi o blagim valovima kao na plaži, voluminoznom feniranju ili zaglađenoj kosi. Nažalost, ovi alati imaju jedan veliki nedostatak: funkcioniraju samo s toplinom. Čak i ako nakon tuširanja kosu želite sušiti samo nekoliko minuta, uvijek prije toga nanesite zaštitu od topline.Zaštita od topline obavija vašu kosu poput zaštitnog filma koji zadržava vlagu i sprječava njezino isušivanje. Dostupan je kao hranjiva krema koju nanosite na kosu nakon pranja kose ili prije stiliziranja ili kao sprej u praktičnoj bočici s raspršivačem. Ova druga varijanta je vjerojatno najpoznatija i najpopularnija jer je ujedno i najpraktičnija.


Ako želite sušiti kosu nakon tuširanja ili za svakodnevno oblikovanje, toplinska zaštita je obavezna jer će vam se inače kosa oštetiti. Toplina napada kutikulu kose i isušuje je. Rezultat su kovrčavost i lomljenje kose. Osim toga, kosa izgleda dosadno i može izgubiti pigmente u boji.Toplinska zaštita se može koristiti na suhoj, vlažnoj ili mokroj kosi. Važno je da proizvod rasporedite od korijena prema vrhovima kako bi svaki pramen bio pokriven. Ovo najbolje funkcionira s češljem sa širokim zupcima. Pričekajte trenutak da se proizvod osuši i provjerite ima li vaša kosa zaštitni film. Primjena može varirati ovisno o proizvodu, zbog čega uvijek treba pažljivo pogledati pakiranje.


Dobra zaštita od topline ima hranjive sastojke kao što su aloe vera, pšenični proteini, bademovo ulje, arganovo ulje ili vitamin B5. Dodatnu zaštitu kosi daje UV filter i stoga se pobrinite da prije stiliziranja kose uvijek nanesete kvalitetan proizvod.