Samo kuhano ili pečeno

Ovo povrće nikad ne smijete konzumirati sirovo

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Iako su klice superhrana, iznimno je važan njihov način pripremePostoje mnogi načini termičke obrade povrća: kuhanje, pečenje u pećnici ili na roštilju, pirjanje…


No termička obrada tih namirnica često uzrokuje gubitak mnogih hranjivih tvari. Zato se smatra da je konzumacija sirovog povrća najbolja opcija za naše zdravlje. Unatoč tom saznanju, bitno je zapamtiti da postoje biljne namirnice koje se nipošto ne bi smjele konzumirati sirove!

Jedna od namirnica kod koje treba posebno obratiti pozornost su klice. Klice su dio mlade biljke koji raste iznad zemlje, a poznato je da su vrlo bogate vitaminima i vlaknima i s pravom se smatraju superhranom. No, budući da se uzgajaju u toplim i vlažnim uvjetima, mogu biti pune bakterija svih vrsta i uzrokovati trovanje.


Kako bi se rizik od neželjenih posljedica konzumacije klica sveo na minimum, klice je potrebno dobro termički obraditi i tako sigurno uživati u ovoj namirnici i svim njenim zdravstvenim i nutritivnim blagodatima.Koje su skupine ljudi koje moraju posebno paziti pri konzumaciji nedovoljno obrađenih klica? U prvom redu tu se radi o maloj djeci i trudnicama, osobama starije životne dobi i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.


Ako sumnjate na trovanje, prvi simptomi na koje morate obratiti pozornost su bol u želucu, mučnina, probavne tegobe i visoka tjelesna temperatura. Kako bi se vaš organizam lakše izborio sa simptomima, najbitnije je unositi veliku količinu tekućine, najbolje obične vode, kako ne bi došlo do dehidracije organizma. U slučaju da simptomi potraju više od par dana, odmah se obratite vašem liječniku.