
Foto: Pexels
Vjerojatno ga ne jedete dovoljno!
povezane vijesti
Grašak je dugo vremena bio omražen, ili u najmanju ruku podcijenjen, no posljednjih godina postaje sve popularniji kao nutritivna baza za mnoge obroke. Štoviše, ljudi na TikToku jedu čitave zdjele samog graška za večeru (Imajte na umu da bi uravnotežen obrok trebao sadržavati i druge namirnice!).
Želite li znati zašto je grašak podcijenjen (i zašto biste ga trebali uključiti u svoju prehranu)? Nastavite čitati.
Foto: Pexels
Zašto biste trebali jesti više graška
Prije svega, grašak je dobar izvor dva važna makronutrijenta: proteina i vlakana.
Jedna šalica sadrži otprilike sedam grama proteina i šest grama vlakana, koja su mnogima od nas prijeko potrebna. Vlakna su važna jer pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava, reguliraju šećer u krvi i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Što se tiče proteina, iako ih možda unosite dovoljno, vjerojatno pritom ne jedete raznoliko. Stručnjaci obično preporučuju uključivanje brojnih izvora proteina, uključujući mahunarke. To je zato što biljni proteini sadrže i druge hranjive tvari, poput minerala, vitamina i antioksidansa, koje se razlikuju od onih u životinjskim proteinima.
Što se tiče graška, istraživanja pokazuju da je bogat fenolnim spojevima, vrstom antioksidansa, koji mogu štititi od kroničnih bolesti poput upalnih bolesti i raka.
I na kraju, grašak može pomoći da se osjećate sitima između obroka. Osim toga, može se pripremiti na mnogo načina. Možete ga jesti samog, poput TikTok obožavatelja—ali svakako uključite i druge namirnice za uravnotežen obrok—ili ga dodajte u tjesteninu, rižota, ili pak razgnječite i stavite na tost!
Foto: Pexels