Ljubav i veze

Ovo je prosječan broj godina koji parovi provedu zajedno prije nego što uđu u brak

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Moderni parovi stvaraju vlastita pravila što se tiče vjenčanja i braka.Manje troše na vrhunske prstenove i grandiozna vjenčanja, a prema jednoj studiji, više vremena ulažu u međusobno upoznavanje prije nego što stanu na ludi kamen. Bridebook, popularna web stranica o planiranju vjenčanja, provela je anketu na 4.000 osoba i otkrila da prosječni par provede u vezi 4,9 godina prije vjenčanja.


Ovo se vrijeme dijeli na 1,4 godine (17 mjeseci) veze prije zajedničkog useljenja, 1,83 godine (22 mjeseca) zajedničkog života prije službenih zaruka, a zatim par provodi još 1,67 godina (20 mjeseci) prije vjenčanja. Također se vjenčamo puno stariji sada nego generacija prije nas. Prosječna mladenka sada ima 30,8 godina, a mladoženja 32,7 godina, u usporedbi s 22,6 odnosno 24,6 godina 1971. godine, piše Hello Giggles.


brak

FOTO/Unsplash


Otkrivanje je li osoba s kojom se viđate prikladan partner za brak, može potrajati, kaže Katie Dames, stručnjakinja za veze i savjetnica za žensko zdravlje.
“Jedan od najvećih faktora odlučivanja je li netko prikladan životni partner su zajedničke vrijednosti. Ovisno o podjeli u pozadini između pojedinaca u paru, može potrajati neko vrijeme da se shvati poklapaju li se njihove vrijednosti.


To bi moglo potrajati godinama, gdje bi pojedinci iz sličnih sredina brže znali da su njihovi sustavi vrijednosti kompatibilni “, kaže ona.


Uz to, jer ljudi čekaju, znači da će vjerojatno biti iskusniji u dugoročnim vezama. Prosječni mladenci imali su dvije ozbiljne veze prije nego što su se vezali.


Studija je također otkrila da se ova generacija više ne osjeća primoranom ulaziti u brak, za razliku od naših roditelja, 84% je o tome raspravljalo prije samog čina.


Studija također pokazuje gotovo 5 godina perioda čekanja jer većina parova čeka da njihova financijska situacija bude bolja prije nego što se odluče na vjenčanje, nešto što nije bilo toliko veliko pitanje za boomere.


A ako parovi provode više vremena upoznavajući se prije nego što se obavežu na brak, stope razvoda vjerojatno će opadati. Osnivač Bridebook-a Hamish Shephard rekao je,


“Brakovi postaju jači nego ikad, veze sretnije i posvećenije nego ikad, a parovi neovisniji i sporazumniji u svojim odlukama nego ikad.”