Prema znanosti

Ovo je najbolja namirnica za jesti ju svaki dan da bi doživjeli do 100 godina

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Hrana je važna za dug i zdrav život. Novo istraživanje pokazalo je koja je najbolja

Istraživanje objavljeno u časopisu Circulation proučavalo je sudionike koji su slijedili tipičnu zapadnjačku prehranu – to jest, bogatu crvenim mesom, prerađenom hranom, rafiniranim žitaricama i šećerom – i zdraviju prehranu koja se prvenstveno sastoji od mahunarki, povrća, voća i cjelovitih žitarica.


Nakon 18-godišnjeg praćenja, istraživači su otkrili da su oni koji su slijedili drugu dijetu imali 17% smanjenje ukupnog rizika od smrtnosti i 28% manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.


Istraživanje je također otkrilo da su oni koji su slijedili zapadnjačku prehranu imali 21% povećanje ukupne smrtnosti, te 22% povećanje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.


Dakle, ako prehrana igra ključnu ulogu u našem životnom vijeku, koju hranu je najbolje jesti?


Prema znanosti, jedna od najboljih namirnica za život do 100 godina je grah.


Istraživači su proučavali plave zone svijeta, odnosno područja s najvećim brojem stogodišnjaka (ljudi koji žive do 100 godina) i pronašli mnoge sličnosti u prehrani i načinu života među regijama, a jedna od njih je konzumacija mahunarki.


Znanstvenici su preuzeli ta otkrića i osmislili ono što je poznato kao dijeta plave zone kao način da se ljudima pomogne da vode dulji i zdraviji život.


Prema American Journal of Lifestyle Medicine, postoji nekoliko zajedničkih nazivnika između ovih regija, a to su zdrava prehrana i, iznad svega, aktivan stil života i umjerena konzumacija alkohola.


Istraživači su otkrili da su ljudi na ovim područjima koji su živjeli najduže jeli otprilike punu šalicu graha dnevno.


Zašto je grah toliko važan?


S jedne strane, grah je bogat biljnim proteinima i vlaknima i gotovo uopće ne sadrži masti. U 1 šalici crnog graha, primjerice, nalazi se 15 grama proteina, 15 grama vlakana i manje od grama šećera i masti.


Uzimanje odgovarajućih razina vlakana povezano je s duljim, zdravijim životom, a prema Gerontološkom društvu Amerike, utvrđeno je da smanjuju rizik od depresije, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pa čak i demencije.


Grah također sadrži snažan antioksidans zvan polifenol, učinkovit spoj za zdravo starenje.


Osim toga, prema pregledu u International Journal of Molecular Sciences, polifenol se nalazi u mnogim različitim vrstama graha, kao što su crni i crveni grah, i pokazalo se da ima protuupalna, antidijabetička, i kardioprotektivna svojstva te pomaže u borbi protiv pretilosti.