Hranjive tvari

Ove tri pogreške u kuhinji morate izbjegavati ako se želite zdravije hraniti

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Izbor sastojaka je važan, ali i način na koji ih pripremate i kuhate

Ovo su 3 klasične kuhinjske pogreške koje morate izbjegavati ako se želite zdravije hraniti:


1. Predugo namakanje voća i povrća kada ih perete


Svi to činimo, ali predugo namakanje voća i povrća u vodi radi pranja može ugroziti njihove hranjive tvari, osobito ako se radi o hrani koja sadrži vitamine topive u vodi, što znači da se otapaju u dodiru s vodom.


Među njima je, primjerice, vitamin C , ali i svi vitamini B skupine, koji se u dodiru s vodom raspršuju.


Zato, ako perete rukolu, izvrstan izvor vitamina C (110 mg na 100 g), ili špinat koji osigurava i vitamin C i vitamine B skupine, bolje ih je vrlo kratko potopiti, a zatim isprati pod tekućom vodom.


Tako njihove dragocjene hranjive tvari neće biti izgubljene.


2. Predugo kuhate tjesteninu


Pogrešno smo skloni misliti da je više kuhana tjestenina lakše probavljiva.


Ne samo da to nije slučaj, već prekuhana tjestenina ima još jednu nuspojavu koja nije dobra za vaše zdravlje: viši glikemijski indeks.


Zapravo, dugotrajno kuhanje olakšava apsorpciju šećera, uzrokujući vrhunac glikemije koji stimulira inzulin: ovaj hormon, osim što snižava razinu glikemije, pogoduje taloženju masnog tkiva.


Zato prekuhana tjestenina nije ni zdrava ni korisna ako želite kontrolirati svoju težinu.


3. Zagori vam meso kad ga pečete


Tko ne voli hrskavu koricu koja se stvara na mesu kada se peče na žaru?


Kuhanje mesa na vrlo visokim temperaturama zapravo može uzrokovati stvaranje kancerogenih molekula, a koje se razvijaju nakon izlaganja visokim temperaturama (već preko 100°C, ali prije svega oko i iznad 300°C) u hrani koja sadrži aminokiseline i kreatin, kao što je meso.


Stoga je bolje preferirati metode kuhanja s umjerenijim temperaturama, izbjegavajući svakodnevno konzumiranje hrane kuhane na visokim temperaturama.


Kada pripremate meso na roštilju, pokušajte skratiti vrijeme pečenja, često okrećite meso, pazite da ograničite izloženost dimu i uvijek odbacite sve zagorene dijelove.