Negativni učinci

Otkrivena nova nuspojava pomfrita o kojoj definitivno ne želite čitati, ali je morate znati

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Konzumiranje puno pržene hrane već je povezano s većim rizikom od pretilosti i srčanih bolesti

Novo istraživanje pokazuje da je česta konzumacija pržene hrane, posebice pomfrita, snažno povezana s 12% većim rizikom od anksioznosti i 7% većim rizikom od depresije.


Autori rada okrivili su akrilamid – kontaminant koji se proizvodi u škrobnoj hrani kada se prži, peče ili kuha na visokim temperaturama – kao potencijalnog krivca za promjene mentalnog zdravlja.


Nalazi nedavnog istraživanja temelje se na podacima više od 140.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su podijelili informacije o svom zdravlju i prehrambenim navikama za veliku medicinsku bazu podataka.


Svi su sudionici bili praćeni u prosjeku 11 godina.


Istraživači su u toj bazi podataka identificirali ljude koji su redovito jeli prženu hranu, a zatim su provjerili imaju li simptome tjeskobe ili depresije.


Razlog? Pržena hrana uzrokuje više upale u crijevima što s vremenom može dovesti do upale u mozgu.


U istraživanjima je takva neuroinflamacija povezana sa stanjima kao što su depresija i anksioznost.


Zapravo, kada je riječ o akrilamidu, dugotrajna izloženost može uzrokovati reproduktivne probleme, oštećenje živaca, pa čak i rak.


U novom istraživanju znanstvenici su primijetili da je izloženost toj tvari uzrokovala povećanje poremećaja ponašanja, tjeskobe i depresije.


Kako biste izbjegli izlaganje akrilamidu, preporučljivo je izbjegavati visoke temperature kuhanja i, općenito, prženu hranu, umjesto toga preferirajući cjelovitu i minimalno prerađenu hranu te izbjegavajući dodane šećere i konzervanse.