Wellness kod kuće

Opuštajući rituali prije spavanja za zaposlene mame

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Što se pozitivnije osjećate prije spavanja, spremniji ste na ono što će novi dan donijeti.Mame često zapostavljaju vlastito zdravlje i dobrobit u korist obitelji koju stavljaju na prvo mjesto. U idealnom slučaju, vlastito zdravlje i dobrobit trebali bi biti jedan od naših glavnih prioriteta, ali život tome često stane na put. Ponekad se čini da je nemoguće postići čak i malo vremena za sebe i tu morate biti proaktivni i osigurati da odvojite vrijeme za brigu o sebi.


Radije odvojite malo vremena za sebe neposredno prije spavanja. To će vam omogućiti da se oslobodite stresa i opustite se dovoljno da možete zaspati bez prevrtanja koje često slijede nakon napornog, stresnog dana. Tako ćete se dobro naspavati i osjećati se dobro kad se probudite, a to je ključno da budete bolja verzija sebe.


Što se pozitivnije osjećate prije spavanja, spremniji ste na ono što će novi dan donijeti.


Pod tušem
Započnite prigušivanjem ili gašenjem jakog svjetla za umirujuću atmosferu. Zvuk vode koja pada pod tušem, ali možda biste htjeli pustiti neku umirujuću glazbu koja će vam pomoći da odvratite pozornost od vlastitih misli.


Tuširanje je također odlično vrijeme za rad na kontroliranom disanju. Potrebno je samo nekoliko minuta i to možete učiniti bilo kada. Sve što trebate učiniti je usredotočiti se na duboko disanje. To vam pomaže da se opustite i oslobodite stresa.


Dobro tretirajte kosu. Ulje argana je savršen dodatak noćnom ritualu njege. Posegnite za maskama i preparatima koji ne sadrže parabene, kako biste održavali zdravom vašu kosu, nahranili je, hidratizirali i vratili svilenkasti sjaj.


U krevetu


Isključite svu tehnologiju. To uključuje vaš telefon. Tehnologija može predstavljati veliki problem prije spavanja jer može previše stimulirati vaš mozak prije spavanja i može poremetiti vaše prirodne cikluse spavanja zbog svjetlosti s vaših uređaja.


Čitajte. Izbjegavajte novine, časopise i posebno Facebook. Umjesto toga uzmite komad fikcije, biografiju ili neku zanimljivu beletristiku. Dajte si nekoliko minuta opuštajućeg čitanja u mirnom okruženju, možda sa šalicom čaja od kamilice u ruci.


Svake večeri odvojite vrijeme da razmislite i cijenite blagoslove u vašem životu. Razmislite o dobrim stvarima koje su se dogodile u vašem danu, čak i ako su to samo male stvari. Pogotovo kada su vremena teška, sjećanje i na najmanji blagoslov u našim životima može nam pomoći da prebrodimo oluju.


Usredotočenost na dobre stvari u našim životima može pomoći da vam um odvrati od svega što vam prolazi kroz glavu. Alternativno, vođenje dnevnika pruža izvrsnu priliku da se svakodnevno provjeravate i povjeravate sami sebi. Može biti jednostavno kao da odvojite pet minuta da napišete sve svoje misli ili popis obaveza za sljedeći dan.