Jeste li ikad razmišljali o tuširanju?

Prema stručnjacima: Ovoliko dugo traje optimalno tuširanje

Mija Dropuljić

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Optimalno vrijeme kao i temperatura vode pogoduje zdravlju kožeSpadate li u onu skupinu koja se tušira pola sata vrućom vodom ili je za vas tuširanje tek mrska obveza koju obavite u svega par minuta? Jeste li ikad zapitali postoji li optimalno vrijeme za tuširanje? Stručnjaci i na to imaju svoj odgovor. 


Tuširanje je svakodnevna rutina i vjerojatno pretjerano ne razmišljate o tom činu. Eventualno odaberete novi sapun ili gel za tuširanje i to završava analiza tuširanja. No, stručnjaci su ipak malo detaljnije proanalizirali ovaj čin i došli do zaključka o optimalnom vremenu tuširanja. 


Kako Freundin piše Abbas Kanani, ljekarnik iz Chemist Click, i Melissa Wood, voditeljica u Skin Emporiumu, savjetuju da biste se trebali tuširati osam do deset minuta. 
Kako u nastavku objašnjavaju pretjerano dugo tuširanje toplom vodom zimi dodatno iritira kožu koja je ionako pod stresom tijekom zimskim mjeseci. Na taj način dodatno isušujemo kožu jer voda skida prirodnu zaštitnu barijeru kože. 


Kanani objašnjava kako je osam do deset minuta potpuno dovoljno da koži pružimo dovoljno vlažnosti te da ju očistimo. Kod brzog tuširanja od svega pet minuta često ne očistimo sve dijelove tijela ili nam na koži ostanu ostatci proizvoda i nečistoće, što u najgorem slučaju može prouzročiti razne upalne procese. 


Tuširanje je neophodan redovni ritual, no ako traje predugo i odvija se učestalije, odnosno više puta dnevno, narušava prirodna ulja i prirodnu barijeru kože. Najvažnije je pronaći balans.


Stručnjaci savjetuju tuširanje završiti s mlazom hladne vode. Tako ćete se razbuditi, potaknuti krvotok, pozitivno djelovati protiv stresa, a hladna voda ujedno pomaže kod upale mišića. Uz to je hladna voda pravi beauty booster jer djeluje na zatvaranje pora zbog čega koža djeluje ujednačeno i ima svoj prirodni sjaj.