Idealna temperatura prostorije

Oprez: Evo zašto ne biste smjeli spavati uz grijanje

Mija Dropuljić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ono što možete učiniti jest prije spavanja dobro provjetriti prostoriju u kojoj spavate.Možda nam se čini posve logično zaspati i spavati u grijanoj sobi, no spavanje uz visoku temperaturu šteti vašoj koži. 


Problem nije prije spavanja zagrijati spavaću sobu, no prije nego se oprostite s prošlim danom i utonete u san, obavezno isključite grijanje. 


Mnogi su uvjereni kako je hladnoća glavni uzročnik suhe i ispucale kože zimi, no zapravo uzrok trebamo potražiti u naglim promjenama toplog-hladnog. Uz to se volimo dugo tuširati toplom vodom, a neki od nas obožavaju vruću vodu zbog koje iz tuša izlazimo crveni poput raka. Zimi manje vježbamo i boravimo na otvorenom, a uz to imamo tendenciju jesti manje zdravo nego tijekom drugih mjeseci u godini.
I šlag na kraju je grijanje koje dodatno isušuje kožu i jedan je od glavnih stresnih faktora naše kože. Rezultat svega je suha, ispucala koža sklona perutanju, crvenilu i svrbežu. 


Ako na to dodate i spavanje uz grijanje, jasno vam je što vaša koža prolazi svaki zimski dan. Možda vam se čini primamljivo i posve logično da je spavanje uz grijanje najbolja opcija, no tu griješite. Nakon napornog dana i vaša koža treba mir, odmor i vrijeme za regeneraciju. No, to sigurno neće imati ako i tijekom noći se mora boraviti sa suhim zrakom i visokim temperaturama.


Najbolje spavamo u prostoriji u kojoj se temperatura kreće između 15 i 18 stupnjeva. Naime, tada najbolje radi metabolizam te ne dolazi do isušivanja kože. 


Ono što možete učiniti jest prije spavanja dobro provjetriti prostoriju u kojoj spavate. Ugasite grijanje, a ako imate termostat stavite ga između gore navedenih temperatura. Ako ste u mogućnosti u sobi koristite ovlaživač zraka.