JEDINSTVENA VEČERA

Old River rapsodija: Chef Deni Srdoč s Ipšom, Aurom i AZRRI-jem priredio unikatni gastro događaj

Edi Prodan

Foto Dejan Hren

Foto Dejan Hren

Uvod je bio s paštetom od jetre boškarina s džemom od mušmula, da bi kasnije došli roastbeef od boškarina kao i bresato od magarca, i to u jedinstvenoj Srdoč interpretacijiRestoran Old River, smješten na prometnici što povezuje Buzet te Istarske toplice, kasnije Motovun i Novigrad, organizirao je jedinstvenu multisadržajnu večeru koja je okupila tri vrhunska profesionalca, ponajbolja u Hrvatskoj. Riječ je bila ponajprije o chefu Deniju Srdoču koji je pripremio premijeru degustacijskog menua u čijem su središtu zanimanja bili meso istarskog boškarina i magarca.


Konkretno uvod je bio s paštetom od jetre boškarina s džemom od mušmula, da bi kasnije došli roastbeef od boškarina kao i bresato od magarca, i to u jedinstvenoj Srdoč interpretaciji s dodacima celera, batata, ljutike i u ovo doba godine nezaobilaznih – paski, odnosno izdanaka češnjaka.

Na eventu, smještenom za tu prigodu posebno dizajniranom prostoru koji povezuje restoran i rijeku Mirnu, naziva Garden – wine & cocktail dinner, s žestokim pićima, pa tako i s Fernet Amarom 78, najboljom “žesticom” nedavno održane Vinistre, predstavila se Aura, točnije Auru je predstavila Daša Sirotić, dok je Klaudio Ipša bio zadužen za vina. Jedinstvena, maceriranu malvaziju i sivi pinot kao i apsolutni hit večeri – crnu kupažu Santa Elena 2020 koja dolazi iz najvišeg istarskog vinograda.


– Želja nam je i inače u našem radu povezati istinski kvalitetnu gastronomiju s izvornim namirnicama te tradicijom ovog kraja, kao i organizirati gostovanja vrhunskih chefova kojima sigurno pripada i Deni Srdoč. Večera je i posveta i mom prerano preminulom ocu Mladenu, čovjeku koji sve ovo i pokrenuo, profesionalcu koji je istinski živio za ugostiteljstvo i svojim ga radom stalno unapređivao, istaknula je u uvodu večere vlasnica Old Rivera Meri Vivoda.Gostima su se obratili i Daša Sirotić, Klaudijo Ipša te Deni Srdoč, dok je govor Igora Merlića, direktora AZRRI-ja, tvrtke koja idući tjedan obilježava 20. rođendan, bio posebno znakovit.


– Mesne namirnice koje su osnova ove večere proizvodi su naše tvrtke kojoj je primarna zadaća očuvanje izvornosti istarske tradicije. Boškarini su bili pred izumiranjem, sad ih imamo nešto više od dvije tisuće što još uvijek nije brojka što jamči opstanak, ali smo blizu toga. Isti smo proces pokrenuli i za očuvanje istarske koze, najznačajnijeg istarskog simbola, ali i životinje koja se nalazi na – hrvatskoj zastavi, istaknuo je Merlić izrazivši zadovoljstvo što su njihovi napori i proizvodi danas podloga za vrhunsku gastronomiju.Događaju je prisustvovalo stotinu gostiju, dok je interes za jedan, pa mogli nismo ga definirati i povijesnim, događaj bio mnogostruko veći.


I ne manje važno, s unikatnom, po pitanju svih osjetila, večerom glazbu je slagao DJ MisterG dok je saksofonist Rajko Ergić svojim izvedbama stvarao dodatno zavodljivi ugođaj.