Protuupalna

Održite zdravima vaše zglobove i hrskavicu: evo koju je hranu poželjno jesti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Koje namirnice odabrati za dobrobit vašeg elastičnog tkiva

Hrskavica je vrsta snažnog, ali fleksibilnog vezivnog tkiva koje je neophodno za zdravlje kostiju.


Srodne namirnice za zdravlje hrskavice su uglavnom sve namirnice bogate protuupalnim molekulama koje smanjuju rizik od upale, namirnice bogate vitaminom C i namirnice bogate lizinom.


Među njima uglavnom se spominje:


  • svježe voće, poput kivija, citrusa, borovnica, jagoda
  • zeleno lisnato povrće
  • žitarice, kao što su heljda i amarant
  • orašasti plodovi, kao što su orasi i bademi
  • mahunarke, poput graha i soje
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • mlijeko i jogurt
  • masna riba, kao što su sardine i skuša
  • govedina i piletina
  • zeleni čaj

S druge strane, treba izbjegavati potencijalno upalne namirnice, kao što su:


  • rafinirani šećeri
  • crveno i/ili prerađeno meso
  • hrana bogata solju, kao što su konzervirana hrana, sirevi, kobasice
  • alkohol

Što se tiče konzumacije kave u slučaju osteoartritisa i artritisa, s druge strane, nema konačnih zaključaka, jer su neka istraživanja imala proturječne rezultate.


Ako su s jedne strane neka znanstvena istraživanja otkrila protuupalnu moć kave, s druge strane, nekoliko je umjesto toga otkrilo potencijalni upalni učinak na zglobove.