Zdrava verzija popularnog kruha

Obožavate banana bread? Onda je vrijeme da isprobate onaj bez šećera

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Kruh od banane je postao veoma popularna slastica



Početkom prvog lockdown čini se kako su svi počeli peći banana bread. Definitivno je ova slastica obilježila prošlu godinu, a čini se da broj njenih obožavatelja ne jenjava ni sada. 


Banana bread je odlična opcija za doručak, međuobrok, a poslužit će i za ranu večeru kada nemate vremena za izradu pravog obroka. Ovaj kruh je veoma zasitan, a njegov okus obožavaju mnogi. Uz to se veoma jednostavno i brzo napravi. 


Ako ste i vi veliki obožavatelji banana bread, vrijeme je da isprobate zdraviju varijantu ovog omiljenog slatkog kruha. 


Sastojci: 


  • 3 zrele banane
  • 80 ml neutralnog ulja
  • 2 čajne žlice cimeta
  • Sol
  • 2 jušne žlice pulpe jabuke
  • 2 jušne žlice sirupa od datulja
  • 275 g pirovog brašna
  • 2 čajne žlice praška za pecivo
  • 100 ml zobenog mlijeka
  • Jedna banana na ukras

Priprema: 


  1. Nauljite i pobrašnite kalup za kruh. 
  2. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. 
  3. Zrele banane zgnječite. 
  4. Umiješajte mikserom banane, ulje, cimet, prstohvat soli, pulpu od jabuke i sirup od datulja. 
  5. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo. 
  6. Postepeno miješajte brašno i mlijeko prvoj smjesi. 
  7. Smjesu raspodijelite ravnomjerno u kalup. 
  8. Ogulite preostalu bananu i podijelite na pola. Dodajte na vrh kruha. 
  9. Pecite oko 30 do 35 minuta. 
  10. Kada se kruh ohladi, izvadite ga oprezno iz kalupa.