Njega kože

Objašnjavamo kako je bakuchiol, veganski retinol, osvojio svijet ljepote

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Trenutno je jedna od najpoznatijih biljnih djelatnih tvari.

Nježan, ali učinkovit – to obećava novi sastojak za njegu kože bakuchiol. Čudotvorni lijek ljepote potiče proizvodnju kolagena, a stručnjaci za njegu kože smatraju ga novim retinolom (vitaminom A).


Prednost je što je, za razliku od retinoida, bakuchiol puno ugodniji za kožu i ne morate brinuti o nuspojavama poput peckanja kože, preosjetljivosti, iritacije i crvenila.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Herbivore (@herbivorebotanicals)



Što je bakuchiol?


Bakuchiol je prirodni aktivni sastojak koji se nalazi u lišću i sjemenu biljke Babchi.


Korijeni bakuchiola, poznatog kao smolasta djetelina, leže u kineskoj medicini. U Ayurvedi se biljka od davnina koristi kao lijek za brojne kožne probleme.


Na primjer, u slučaju nečistoća, jer biljni ekstrakti imaju antimikrobni učinak ili, drugim riječima: eliminiraju štetne bakterije.


Bakuchiol: kako djeluje prirodna alternativa retinolu


Poput retinola, bakuchiol aktivira vlastitu sintezu kolagena u koži, što izglađuje bore i poboljšava izgled tena.


Bakuchiol također ima antioksidativni učinak i čini se da posvjetljuje pigmentne mrlje te djeluje protuupalno na nečistu kožu. Osim toga, u usporedbi s retinolom, bakuchiol je posebno impresivan jer je biljnog porijekla i veganski.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Groovy Skin | beauty content creator (@groovy_skin)



Ovo morate imati na umu kada koristite bakuchiol


Budući da koža počinje starjeti nakon 30. godine života, trebali biste, ako ste zainteresirani za njegu protiv starenja, početi nanositi bakuchiol kremu.


Budući da se dobro podnosi, može se koristiti za svaki tip kože. Treba biti oprezan jedino ako se borite s alergijama. Također treba biti oprezan pri korištenju iritirajućih tvari poput pilinga ili glikolne kiseline koje treba izbjegavati dok koristite bakuchiol.