Umjerenost je ključna!

Nikad nije kasno: ljeto je idealno vrijeme za bolje prehrambene navike

Helena Hoić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Nema potrebe za brojanjem kalorija i grama - cilj je jesti pravu, cjelovitu hranu

Ljeto je definitivno pravo vrijeme za usvajanje boljih prehrambenih navika. Ako ste početkom godine obećali sebi da ćete jesti bolje, ne brinite – nikad nije kasno!


Zapravo, ljeto je savršeno razdoblje za malo podešavanja i nadogradnje vaše prehrane.


Evo nekoliko cool trikova kako krenuti u tom smjeru.


Krenimo s osnovama – nema potrebe za brojanjem kalorija i grama – cilj je jesti pravu, cjelovitu hranu.


Povrće je uvijek odličan izbor – nisko kalorično, puno vlakana i prepuno hranjivih tvari.


Voće je isto super – puno vitamina i minerala, a odličan način da uzmete slatki zalogaj nakon obroka. I naravno, ne zaboravite na cjelovite žitarice i orašaste plodove za dodatnu dozu vlakana i zdravih masti.


Nadalje, znanost nam govori da kronična, niskogradna upala može biti prilično ozbiljan problem za zdravlje. Zato je važno uključiti u prehranu hranu koja može pomoći u smanjenju upale, poput bobičastog voća, orašastih plodova i ribe.


Također, razmislite malo o svojim obrocima. Pokušajte ubaciti više proteina, poput piletine ili ribe, ali ne zaboravite ni na puno povrća. Što više boja na tanjuru, to bolje!


Također, kuhanje može biti prava avantura. Isprobajte nove recepte i dodajte različite začine. Ako imate priliku, svakako posjetite lokalnu tržnicu i istražite svježe proizvode.


Pokušajte i malo smanjiti unos dodanog šećera – možda umjesto gaziranih pića probajte svježe cijeđeni sok ili jednostavno vodu s kriškom limuna. I ne zaboravite na dobre masti – avokado i maslinovo ulje su super dodaci prehrani.


Ljeto je stvarno idealno vrijeme za usvajanje zdravijih prehrambenih navika. Umjesto da se opterećujete dijetama i brojanjem kalorija, jedite raznovrsno, cjelovito i uživajte u hrani.


I ne zaboravite – umjerenost je ključna! Ponekad si slobodno priuštite omiljenu poslasticu ili večeru vani s prijateljima, jer se u životu ne radi samo o hrani, već i o uživanju u njoj!