Gdje se skriva nesreća?

Postavite si ovih 5 ključnih pitanja i otkrijte jeste li nezadovoljni

Mija Dropuljić

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Često osjećaj nezadovoljstva zna dolaziti iz jednog područja životaU posljednje vrijeme ste nezadovoljni sa svojim životom i zapravo niste sigurni zbog čega ste konkretno toliko nesretni. Vrijeme je da si postavite sljedeća pitanja i pokušate dokučiti jeste li nezadovoljni.


Živite li na pravom mjestu?


Okolina na brojne načine utječe na nas pa tako može pozitivno ili negativno djelovati na naše cjelokupno zadovoljstvo. Osjećate li se uistinu kao doma u mjestu kojem živite? Problem zna biti mentalitet, vrijeme, priroda, način život, smještaj… Budite iskreni i preispitajte je li mjesto u kojem živite uistinu ono ispravno za vas.


Nekad nije problem u gradu nego, primjerice, u kvartu ili stanu u kojem boravite. 


Je li vam potreban godišnji odmor?
Često se dogodi da smo nesretni jer nam samo nedostaje godišnji odmor, vrijeme za sebe i dani predaha. Fenomen takozvanog burn outa često se događa u današnje vrijeme. Budite svjesni kada je posla jednostavno previše. 


Bavim li se pravim poslom?


Posao je često izvor svakodnevnih frustracija, posebice ako radimo u kolektivu u kojem se ne osjećamo dobro ili se bavimo poslom kojeg ne volimo, u njemu se ne vidimo niti u toj branši ili radnom mjestu vidimo svoju poslovnu budućnost. Važno je razraditi plan i pametno donositi sve odluke.


Koliko me usrećuje ljubavni odnos/brak?


Ne postoji idealan ljubavni odnos bez trzavica i svađa. No, povremeno se posvađati je jedno, no biti duboko nesretan je drugo. Koliko vas usrećuje vaš partner? Postoje li problemi na kojima trebate raditi, imate li razlike koje ne možete premostiti i na koncu volite li tu osobu? Sve su to teška pitanja, a odgovori često padaju još teže. 


Koliko sam zadovoljan sa svojom organizacijom vremena?


Teško da možemo u današnje vrijeme izbjeći jurnjavu na sve strane. Posao, vrtić, škola, izvanškolske aktivnosti, fizičke aktivnosti, prijatelji, domaćinstvo… Obveze se samo množe i množe, a puno obveza na plećima stvara nezadovoljstvo. Pokušajte si organizirati vrijeme tako da si ne stvarate dodatni pritisak. Zatražite pomoć kada vam je potrebno, a nekad jednostavno pojedine stvari ostavite za sutra. Ništa se neće dogoditi.