Gastronomske strasti prvi red do stola

Nevenka Mikac objavila je “Hedonistički vodič kroz Istru Bale-Valle”

Edi Prodan

Uostalom, ne bi Severina za mjesto svog vjenčanja odabrala Bale kad one ne bi imale »ono nešto«



Kad pomislite, štoviše kad ste uvjereni kako više nemate što otkriti o Istri, kad pomislite da ste sve vidjeli, kušali i isprobali, kad ste sigurni da biste na nekom kvizu o poznavanju Istre bez ikakvih problema imali 100/100 jer, za Boga miloga, što se više o tom nevelikom poluotoku ima otkriti, pojavi se knjiga Nevenke Mikac »Hedonistički vodič kroz Istru Bale-Valle«.


Da, Bale su, istina, hit, pa ponekad i kontroverzna priča u čijem je središtu istinski neobični preporoditelj i mecena Plinio Cuccurin, ali i mjesto koje u neku ruku diktira trendove što su zadnjih godina otvarali sasvim nova poglavlja u hrvatskom turizmu. Uostalom, ne bi Severina za mjesto svog vjenčanja odabrala Bale kad one ne bi imale »ono nešto«.


Nevenka Mikac i njezin vjerni pas čuvar Miško Boškoski


Nema mira


S druge strane, autorica Nevenka Mikac novinarka je i komunikologinja zanimljive karijere i jednakog takvog opusa. Desetljećima u pisanom, tiskanom novinarstvu, uronjena u najrazličitije procese koji nas u multimedijalnom svijetu okružuju, danas je ključna osoba HRT-ovih odnosa s javnošću. Što znači da je, bez obzira na dugovječnost karijere, spremna na izazove, da je apsolutno dinamična, naprosto osoba koja – »nema mira«, ona koja je uvijek u potrazi za nečim novim.




– Bale su moja omiljena destinacija jedno dobra tri desetljeća. Znate, s kraja osamdesetih vrijedila vam je praksa kako pravu vrijednost ima samo »prvi red do mora«. A ja, kakva već jesam, uvijek istraživačkog duha, stala sam u Balama. Ispred ploče na kojoj je bio upisan i njihov talijanski naziv Valle. Mnogo zapuštenih kuća, lijepo, a opet pomalo tužno mjesto. Tako blizu, a opet tako daleko od mora. Ali, bez obzira na taj prvi utisak, istodobno sam osjetila i neku posebnu energiju koja je zatražila dublje povezivanje. Koje se, dakako, i dogodilo tako da su Bale postale jedno od meni najvažnijih mjesta u životu, ističe autorica Mikac.


Nevenka Mikac i gradonačelnik Bala Edi Pastrovicchio na promociji u Vili Lav


Istarski hedonizam


Dugo je trajao njezin strasni suodnos s Balma, da bi se na kraju zadnjeg dana srpnja 2022. godine prvotna fascinacija rođena ispred neugledne prometne ploče »Bale – Valle« našla ukoričena u knjizi koju su mnogi odmah definirali apsolutno najboljim djelom o Balama, ali i iznimno konkurentnim naslovom cjelokupne publicističke aktivnosti koja progovara o istarskom hedonizmu. Što i jeste točno. Mada, tematika je to koja uvijek otvara i bezbrojne polemičke rukavce o kojima se itekako može raspravljati.


Ono što je najvažnije, ono što će čitatelji najviše cijeniti, strast je koja je unesena u napisano. Knjiga ima i podnaslov »Gastronomsko-turistički kompas« što jasno daje do znanja da bi hedonistička priča o Balama mogla biti uvod serijalu u kojem će se naći i druga slična mjesta Istre.


– Pustimo planove, vratimo se Balama. One su i dalje u središtu mog zanimanja. Svakako jednako to je i moja knjiga u kojoj sam pokušala obuhvatiti cjelinu transformacije Bala, koliko u sadržajnom toliko i u gastronomskom smislu. Sve vam je, naime, počelo s prvim pravim baljanskim ugostiteljem Ljubom Boškoskim. On je u Balama kuhao kada to drugi nisu činili. On je bio osoba koja me povezala s ovdašnjom gastronomijom. Odmah do njega je i dugogodišnji načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio, a bilo bi ovo moje obraćanje nepotpuno kad ne bih istaknula sjajnog poduzetnika Plinija Cuccurina koji je zapravo uveo Bale u novo doba. Bez kompromisa, bez razmišljanja kako su one tek mjesto tako blizu, a tako daleko od mora. Da, Cuccurin se baš može definirati – vizionarom, naglašava Mikac.



Autohtoni recepti


Vratimo li se samoj knjizi, koja je i bila poticaj za ovaj tekst, njezino su središte istarski specijaliteti s pečatom ljudi koji su stvarali ugostiteljstvo Bala. Iako je, da opet ponovimo, riječ o mjestu nedaleko od mora i ribarskog Rovinja, knjigom ipak dominiraju mesna jela, s posebnim naglaskom na njegovo veličanstvo, baš tako, jer riječ je o golemom govedu, boškarin.


Ali da se ne bi zapetljala u kuharski elitizam, poput onih kuharica u kojima je nemalo sastojaka nepoznato i jako teško nabavljivo, Mikac ide i s poglavljem od Top 10 jednostavnih i autohtonih recepata za goste Bala, ili njihovog sjajnog kampa Mon Perin. Naprosto ukazuje tim poglavljem da dolazak do hedonizma nije rezerviran za povlaštene, štoviše da je hedonizam pitanje stava i želje da se u njemu istinski uživa.


– Istra se tijekom ovog mog perioda sljubljivanja s njom definirala kao istinski hedonističko područje. Možda jedino pravo koje se u cijelosti, pa i kroz maslinova ulja te vina, u Hrvatskoj takvim može definirati. U njoj su hedonistički užici zajamčeni. Na svim razinama, od malih, jednostavnih jela do onog što chefovi spremaju u vrhunskim restoranima. I kao takva ona zaslužuje da joj se čovjek iznova uvijek vraća. Vjerojatno ću to učiniti i ja s nekim mojim novim pisanjima, nekim novim knjigama, zaključuje Mikac.


Kako smo već i istaknuli i sa Severinom, Bale su postale vrlo zanimljivi miks koji obožavaju ljudi od umjetnosti, ali i oni koji se mogu definirati trendseterima. Kako bi i na taj način približila Bale čitateljima, ujedno dala naslutiti i tematiku kojom je godinama suvereno vladala u tisku, ona slaže i poglavlje u kojem pokazuje što su slavni jeli, pili, kuhali i guštali u Balama. A tu je i fantastična galerija: od Seve, Erosa, Čole, Brege sve do neumrlog Akija.



Promocija


Ono što će se također pamtiti promocija je knjige za što je kao »pozornica« poslužila Vila Lav, u vlasništvu Nevenkinih gastrogurua Ljube i Violete Boškoski.


– Okupilo se mnogo ljudi na promociji moje knjige. Svi oni koji su bili prvim »krivcima« za moju ljubav prema Balama i njezinoj gastronomiji, dakle osim domaćina Boškoskih, i Edi Pastrovicchio te Plinijo Cuccurin, ali i oni koji su dolazili kasnije, primjerice direktor TZ-a Bala Sandi Drandić. Moderatorica je bila sjajna mlada novinarka HTV-a Antonia Ćosić, a da ostanemo budni do jutra brinuli su prije svih Latino i Željko Krušlin Kruška. Dakako, sjajni su bili članovi pulskog zbora Cantus PoPuli, baš kao što je svojom glazbenom nadarenošću mnoge iznenadio pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Naprosto, u skladnu se cjelinu povezala hedonistička energija svih prisutnih tako da je umor bio nepoznanica sve do »sitnih« sati, pojašnjava nam Nevenka Mikac, i danas vidno ushićena dok se vraća na večer koja je srpanj u Balma uvela u kolovoz.


»Hedonistički vodič kroz Istru Bale-Valle« je uistinu sasvim posebna »kuharica«. Iz više razloga. Ponajprije ju definira autorski dar Nevenke Mikac, talent koji se »polirao« kroz desetljeća novinarskog rada. Ona ne pristupa »kuharski«, nego iskustveno novinarski. Dijelovi napisanog tako dobivaju esejistički pečat pa je upravo autoričina osobnost ono što daje snažni pečat – drukčijeg. Uostalom, nema druge nego krenuti čitati i zaključke donositi sasvim osobno. Baš onako kako je i sama Nevenka Mikac doživjela Bale tijekom tri desetljeća njihove veze.



Izdavač Despot

Izdavač knjige, bolje rečeno, kako se čini prema ocjenama i prijemu »Bala«, serijala o brojnim istarskim hedonizmima je i sam uspješni novinar te kolumnist Zvonimir Despot, odnosno njegova tvrtka Despot infinitus. Ista ona koja je, kako smo i izvješćivali, nedavno izdala i knjigu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića posvećenu jednom od najuglednijih hrvatskih političara svih vremena, Vladi Gotovcu.


Knjigu »Hedonistički vodič kroz Istru Bale-Valle«, otisnutoj na 150 stranica, osim na hrvatskom još i na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, moguće je naručiti direktno od izdavača po uistinu prigodnoj cijeni od 149 kuna.