Stara narodna

Neobično narodno vjerovanje: Držite “ludi kesten” u džepu kaputa i nećete se prehladiti

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Tradicija kaže da se cijelu zimu čuva u džepu kaputa kako bi se izbjegle bolestiTipično za jesen, kesteni su omiljeno i cijenjeno voće ne samo zbog svog slatkog okusa i pune teksture, već i zbog svojih blagotvornih svojstava.


I u jesen je uobičajeno prehladiti se. Ali kakva veza može biti između ove bolesti i kestena?


Seljaci su koristili čudan i prastari lijek protiv prehlade koji iskorištava blagotvorne osobine kestena. Možda zamišljate uvarak baziran na ovom voću, sirup ili bilo što drugo, a umjesto toga se jednostavno radi o stavljanju kestena u džep!
U stvarnosti, potrebno je napraviti važno pojašnjenje: kesten koji se koristi za zaštitu od prehlade nije onaj koji obično poznajemo, već indijski kesten ili “od konja“, takozvani ludi kesten! To su oni sjajni i okrugli kesteni koji su plod (nejestiv i otrovan) divljeg kestena.


Tradicija kaže da se cijelu zimu čuva u džepu kaputa kako bi se izbjegle bolesti, no ima i onih koji vjeruju da ga je dovoljno držati u autu, na stolu ili u torbi.


Ali odakle bi došla korist od ovog lijeka?


Podrijetlo vjerovanja proizlazi iz svojstava koje ludi kesten ima u ublažavanju simptoma prehlade i astme kod konja.


Ljudska bića ih, međutim, ni u kojem slučaju ne smiju konzumirati jer su otrovni i posljedično opasni.


Aktivni sastojak od interesa za liječenje prehlade je escin koji ovi kesteni sadrže, a djeluje protuupalno te je koristan za pospješivanje limfne drenaže i propusnosti kapilara.


Očito je da u ovom lijeku nema ničeg znanstvenog, teško je da svojstva voća migriraju iz džepa na viruse prisutne u organizmu, ali ostaje fascinantan i pomalo magičan prijedlog, naslijeđe kulturnog sustava da se prošlost ne zaboravi.


Jeste li ga ikada probali samo iz znatiželje?