Blagdani

Ovih blagdana ne putujete kod obitelji? Saznajte kako da vaša odluka prođe što bezbolnije!

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Sezona božićnih i novogodišnjih blagdana može biti jedno od najljepših razdoblja u godini.Sve ukrašene i blistave pidžame s blagdanskom tematikom postaju svakodnevna odora, a obitelji se okupljaju kako bi provele vrijeme zajedno i proslavile u skladu s obiteljskom tradicijom. Ali ako ne idete kući za praznike, to također može biti jedno od najtežih doba godine.


Puno je razloga zbog kojih biste možda odlučili ostati kod kuće ili proslaviti na novi način. Možda pokušavate izbjeći obiteljske turbulencije, započinjete vlastite tradicije s partnerom ili želite izbjeći putovanja zbog COVID-19.


U dobru i zlu, promjena rutine uvijek će biti teška. Vjerojatno će donijeti puno osjećaja. A bit će teže samo ako vaša obitelj ne razumije.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash
Zato je najbolje započeti tako što ćete ih obavijestiti što prije. Započnite razgovor govoreći:” Slušajte, o ovome će biti teško razgovarati, ali neću se vratiti kući za ovaj praznik “. Jasno recite da razumijete da će to biti drugačije i potencijalno uznemirujuće, kaže on i da želite slušati njihove misli. Ali također imajte na umu da se nećete predomisliti.


Odatle razgovarajte o alternativnim planovima, poput proslave blagdanske večere “zajedno” putem video chata, kako biste nadoknadili odsutnost u osobi. Također možete biti iskreni prema sebi i prijateljima, obitelji, terapeutu itd. ako vam je žao što ne idete kući ili ćete blagdansku sezonu provesti sami, savjetuju  psiholozi.


Što god da vam se događa, izdvojili smo analize pet uobičajenih situacija zbog kojih ne možete ići kući za praznike i kako učinkovito riješiti svaku od njih.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Želite izbjeći toksičnog člana obitelji


Uobičajeno je doživjeti određenu razinu stresa te svađu ili dvije prilikom posjeta obitelji za praznike. Ali ako stvari postanu izravno otrovne, mogli biste donijeti odluku da je ovo godina kad prestanete ići kući i prestanete se izlagati zlostavljanju. I to je 100 % u redu.


Imate pravo postaviti zdravu granicu ako je netko oko vas stalno toksičan. Isto vrijedi i ako odlazak kući izazove loše uspomene, a vi biste radije proslavili blagdane na sretnijem mjestu – npr. kod prijatelja. Još uvijek može biti teško odustati od ideje o „obitelji“ i „tradiciji“, ali podsjetite se da je to zdrav odabir i ako je moguće, dobro je provoditi vrijeme s drugima.


Također, budite spremni da vas barem jedan član obitelji moli da se vratite kući. Ako se susretnete s bijesom ili zbunjenošću, objasnite kako ste se osjećali. Podijelite onoliko detalja koliko želite, ali svakako spomenite da vas posjećivanje kuće postavlja u stresne situacije i emocionalno zlostavljanje. Obavijestite svoju obitelj da ćete dati prednost dobrobiti i nemojte dopustiti da vas od toga odvrate.


Usprkos tome, kompromis bi mogao biti moguć. Ako postoji neka određena osoba s kojom se ne slažete, pokušajte odrediti vrijeme posjeta ostalim članovima obitelji. Na taj način možete praznike proslaviti s onima koje volite i dobro se brinuti o sebi.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ne možete putovati zbog COVID-19


Zbog COVID-19 ove godine možda nećete moći stići kući. Ili se možete odlučiti na putovanja kako biste zaštitili sebe, druge i obitelj. U svakom slučaju, to je situacija koja će mnoge ljude prvi put ostaviti na miru tijekom praznika i u redu je zbog toga se osjećati tužno.


Mnogi od nas propustit će ljudski kontakt, tradiciju itd. No, možda ćete se moći osjećati malo bolje ako započnete telefonirati, u komunikaciju uvedete FaceTime i uspostaviti Zoom okupljanja kako biste premostili jaz.


Tehnologija je apsolutno omogućila našu sposobnost povezivanja.  I to je jamstvo koje možete pružiti članovima obitelji koji mogu inzistirati da se ipak vratite kući.


Slavite sa svojim partnerom


S jedne strane, vjerojatno ćete biti uzbuđeni što vas je partner pozvao kući za praznike ili što ćete ostati i stvoriti nove zajedničke tradicije. Ali čak i ako ste sretni što ste u ovoj fazi vaše veze, još uvijek može biti tužno propustiti proslave vlastite obitelji po prvi puta.


Vi i vaš partner možda ćete također odlučiti proslaviti sami, a zatim sve to opet ponovite s obitelji nekoliko dana kasnije. Ili obrnuto. Zaista ne postoje savršena rješenja jer ne možete biti odjednom na dva mjesta. Ali postoje načini kako prilagoditi svoj blagdanski kalendar kako biste sebe i svoju obitelj učinili sretnijima.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Ne možete si priuštiti put kući


Ako financijski niste u najboljoj situaciji, odlazak kući za praznike možda je nemoguć. Putovanje je skupo, a ponekad jednostavno nije moguće uzeti slobodno vrijeme s posla, pogotovo ako to znači da će manja plaća doći u siječnju.


Možda biste trebali razmotriti da zamolite člana obitelji da pomogne u pokrivanju troškova putovanja kući. Svakako, može biti teško priznati kada trebate pomoć, ali velika je vjerojatnost da će radije kupiti kartu, umjesto da vas uopće ne vide. Mogli bi ga čak označiti i kao poklon, tako da se zbog toga osjećate manje loše.


Ali ako to nije opcija, možda će biti potreban “FaceTime odmor”. Opet, nije idealno, ali to je način da se osjećate uključeno u obiteljske proslave, kaže Brown, čak i ako tamo ne možete biti fizički.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Imate radne obveze


Ukoliko vam raspored krene po zlu, možda ćete zaglaviti na poslu za vrijeme praznika ili nećete stići kući na vrijeme.


Ako ste propustili prijevoz i zaboravili uzeti odmor za svoje omiljeno putovanje, pogledajte hoće li kolega biti voljan zamijeniti smjenu s vama, ako je to opcija u vašoj profesiji. Ako sve drugo zakaže, također možete pronaći način za proslavu sa suradnicima, možda tako što ćete si kupiti desert koji ćete podijeliti dok ste u smjeni ili puštanjem blagdanske glazbe.


Ili ako radite od kuće, palite svijeće, lampice i prskalice, pozovite preko FaceTiminga svoju obitelj i ubacite omiljeni komad mesa u pećnicu – sve što će stvoriti privid ugodnosti i tradicije.


Bez obzira spada li vaša situacija u jednu od ovih kategorija ili postoji još jedan razlog zašto ne idete kući za praznike, imajte na umu da uvijek postoji način za kompromis, stvaranje posebnih trenutaka i dobru brigu o sebi, čak i ako se ovaj period razlikuje od onih na koje ste navikli.