Kuhaj drugačije

Gastro blogerica Nastasja Chiara Petrić izdala je kuharicu. Otkriva zašto kuhati drugačije

Mija Dropuljić

FOTO: PR

FOTO: PR

Poznata gastro blogerica u suradnji s dm-om predstavlja svoju prvu kuharicu

Za poznatu gastro blogericu i kuharicu Nastasju Chiaru Petrić, poznatiju pod imenom Chiarin tanjurić, 2021. je počela zbilja fantastično – izdala je kuharicu upečatljivog naziva “Kuhaj drugačije”. 


Chiaru pratimo već dugo, a njeni recepti su prije svega ukusni, zdravi, raznoliki i jednostavni. Ova kuharica i blogerica točno zna koji su sve izazovi pred kojima se susrećemo kada je zdrava i raznolika prehrana u pitanju. To postaje još veći pothvat kada postanemo roditelji. 


Chiarin tanjurić uvijek je nudio slasna i dobrodošla rješenja, a sada brojne recepte možemo listati i u kuharici “Kuhaj drugačije” koja je nastala u suradnji s drogerijom dm gdje se ujedno može i nabaviti. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Nastasja Chiara Petrić (@chiarin.tanjuric)



“Već nekoliko godina snimam kuharski dio za dm-ovu emisiju Bebeceda, pa sam došla na ideju da napravimo i kuharicu što se njima sviđalo. Kuharicu možete nabaviti u dm prodavaonicama kupnjom proizvoda iz osviještenog asortimana (hrana, higijena, domaćinstvo, kozmetika) u iznosu od 200 kn tijekom cijele veljače”, objašnjava Chiara te u nastavku ističe kako je pri kreiranju kuharice imala potpunu slobodu u kojoj je predstavila čak 50 recepata.


“Svi recepti su moji autorski, a bilo mi ih je lako slagati jer sam već dobro upoznata s dmBio proizvodima s kojima često kuham i za potrebe emisije Bebeceda i svojoj obitelji kod kuće. Imaju super proizvode i širok asortiman, tako da i u kuharici ima zaista vrlo šarenih i raznolikih recepata.”


Ovo nije Chiarina prva kuharica. Jedna od naših omiljenih gastro blogerica 2014. je sudjelovala u izradi kuharice poznatog austrijskog chefa Christiana Cabalier pod nazivom “Bistro Apetit: recepti iz najboljeg hrvatskog restorana”. Ipak, prva samostalna kuharica je nešto posebno.


Nastasja_Chiara_Petrić


“Izazov je bio složiti sve od nule uz pomoć još nekoliko ključnih osoba poput fotografkinje (Matejka Buča “Like Chocolate”), dizajnera i lektora, što do sad nisam morala raditi u prethodnim projektima. Ali za mene je ovo bilo u najmanju ruku vrlo zabavno i svakako mogu reći da sam puno toga naučila za sve buduće kuharice”, objasnila je Chiara. 


Kuharica je namijenjena za svakog, od gurmana pa sve do onih koji tek počinju kuhati. Isto tako je odličan odabir za sportaše, one koji vole dobru i kvalitetnu hranu. Chiara je prilikom slaganja recepata mislila kako o studentima tako i o cijeloj obitelji, uključujući djecu. Nismo mogli, a da gastro blogericu ne upitamo kako ćemo to kuhati drugačije.


“Možda ćete početi koristiti neke nove namirnice, možda ćete početi o hrani razmišljati na drugačiji način, možda ćete neku klasičnu hranu odlučiti napraviti na novi način, možda ćete shvatiti da je ovaj tip kuhanja zabavniji i raznovrsniji. Ljudi mi se najviše zahvaljuju na idejama kojih se sami ne bi sjetili. Pa je u suštini to i najbolji opis moje kuharice.”


Kuharica predstavlja 50 recepata, a Chiara ima svoja tri favorita. 


“Torta od čokolade, tikvica i kokosovog mlijeka me podsjeća na stariju kćer i zato ju jako volim jer tu tortu pečem za njene rođendane. Zatim Probiotički sendvič, neobični spoj namirnica koji se odlično slažu i oduševe svakog tko ga isproba. I salatu od pira i pečenog povrća jer je odlična i kao samostalno jelo i kao dodatak za velika druženja uz roštilj.”



Chiara ovdje ne staje nego već planira i druge kuharice. Svoju iduću kuharicu bi htjela u potpunosti posvetiti dječjoj prehrani i roditeljima kroz recepte približiti opušteniji pristup kod hranjena djece.  


“A za treću još razmišljam koja će biti osnovna tema, ne želim toliko unaprijed otkriti baš sve, no možete se očekivati da će se kod mene uvijek kuhati drugačije.”


Naš odnos prema prehrani se u mnogočemu, blago rečeno, zakomplicirao. Slobodno možemo reći kako vladaju krajnosti. S jedne strane tu su pojedinci koji su opterećeni namirnicama i prate sve food trendove, dok su s druge strane tu oni koji olako i nemarno pristupaju prehrani. 


“Izazovi su svakako oni povezani s nezaustavljivim bombardiranjem informacija, pa su roditelji u tome pogubljeni i više ne znaju s čime i kako hraniti svoju djecu.


U potpunosti su izgubili svoj unutarnji instinkt i opuštenost, te neki znaju stvoriti i strah od hrane i djeci mnogo toga ograničavati. Ne mogu reći da smo se mi u djetinjstvu vrhunski hranili, ali je barem pristup bio opušteniji i treba se vratiti na to. Mnogo je saznanja koja nam idu u korist u odnosu na, npr. prije 30 godina, ali život modernog roditelja je teži jer radimo više nego ikad, pa je hranjenje djece samo dodatni teret. Ja želim roditeljima približiti kako da prestane biti teret, a počne biti užitak za cijelu obitelj”, za kraj poručuje Chiara.