Isprobana receptura

Napravite sami proteinske pločice: Za energičan i zdrav međuobrok

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Za utaživanje iznenadnih napadaja gladi ili za punjenje energijom u trenucima psihofizičkog stresa

Proteinske pločice zdrav su i prirodan međuobrok koji se može konzumirati u bilo koje doba dana, nakon treninga, u uredu ili kao niskokalorični način za ublažavanje gladi.


Omogućuju vam održavanje niskog unosa kalorija u zamjenu za vitamine, proteine, mineralne soli i vlakna.


Postoje različite vrste na tržištu, ali nisu sve baš prirodne i prave. Puno je bolje naučiti ih pripremati kod kuće osobnim odabirom sastojaka, bez masnoća, šećera i konzervansa.


Proteinske pločice sa zobi, kakaom i narančom


Pogledajmo sastojke:


  • 40 gr bjelanjaka
  • naribana korica 2 organske naranče
  • 20 gr nezaslađenog kakaa u prahu
  • 90 gr zobenih pahuljica za tijesto, 30 gr za ukras
  • 50 grama meda
  • 50 grama biljnog proteinskog praha s konopljom ili sojom

Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, proteinski prah, kakao i naribanu koricu naranče u velikoj zdjeli.


Dobro promiješajte i dodajte bjelanjak pomiješan s medom, pazeći da se svi sastojci dobro sjedine u smjesi. Ako je tijesto pretvrdo omekšajte ga s malo tople vode.


Prebacite tijesto na ravnu podlogu na koju ste stavili papir za pečenje i rukama ravnajte tijesto dok ne dobijete pravokutnik debljine 1-2 cm. Sve zamotajte u drugi papir za pečenje i dovršite valjkom za tijesto.


Pločice narežite na željenu veličinu, prekrijte zobenim pahuljicama i stavite u hladnjak na par sati. Tako dobivene proteinske pločice mogu se čuvati u hladnjaku 7-10 dana umotane u prozirnu foliju.


Proteinske pločice od kakaa i zobi s voćem


Budući da se baziraju na puno više bjelanjaka, pločice koje dobijete bit će nešto kaloričnije (96 kalorija po pločici). Ako želite, bjelanjke možete zamijeniti zgnječenom bananom i žlicom meda kako bi sastojci ostali povezani.


Sastojci:


  • 130 grama zobenog brašna
  • 2 mjerice mješavine proteinskog praha vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 3 žlice nemasnog kakaovog praha
  • 4 bjelanjka
  • 100 grama zaslađivača
  • 1 staklenka voćnog pirea (jabuka, kruška…)
  • 113 ml vode

Priprema: Sastojke pažljivo pomiješajte odvajajući tekuće od suhih. Zatim ih pomiješajte u istoj posudi i izradite rukama nekoliko minuta. Na taj način ćete dobiti homogenu smjesu koju možete razmazati u plehu obloženom papirom za pečenje.


Prekrijte papirom za pečenje i poravnajte valjkom dok ne dobijete kvadrat debljine 1 cm i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Nakon što je pečeno, izrežite na štanglice i ostavite u hladnjaku tjedan dana.