Za istinske ljubitelje

Napravite sami maslac od kikirikija i uživajte u punoći okusa

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Znatno je zdraviji jer ne sadrži konzervanse, palmino ulje i druge nepoželjne sastojke

Možda niste znali da ako imate snažan blender, sve što trebate za pripremu maslaca je kikiriki za tostiranje i nekoliko prstohvata soli za aromatiziranje recepta.


Evo sastojaka i postupka za izradu domaćeg maslaca od kikirikija. Stvarno je tako jednostavno.


Sastojci:


  • 250 grama oljuštenog kikirikija
  • 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica meda ili agavinog sirupa (po želji)
  • 1 žličica vode (po potrebi)

Priprema: Za pripremu maslaca od kikirikija kod kuće, imajte na umu da 250 grama oljuštenog kikirikija odgovara otprilike 300-350 grama kikirikija u ljusci. Vagajte kikiriki dok ga gulite da postignete željenu količinu.


Ovaj recept možete pripremiti i od manje količine kikirikija, po potrebi, npr. 100-150 grama.


Savjetujemo vam da kupite kikiriki u ljusci jer obično oljušteni i prženi kikiriki koji nađemo u prodaji sadrži puno soli i dodanih ulja.


Nakon što ste oljuštili kikiriki, tostirajte ga u pećnici na 170° ili u tavi oko 5-10 minuta dok ne osjetite karakterističnu aromu pečenja (pazite da kikiriki ne zagori!).


Zatim ih ostavite da se ohlade i stavite ih u posudu blendera ili multipraktika.


Počnite miksati kikiriki dok ne postane prah. Zatim nastavite miješati i primijetit ćete da će se postupno početi stvarati kremastija smjesa: dok miješate, kikiriki otpušta svoja prirodna ulja.


Morat ćete imati malo strpljenja. Vremena variraju ovisno o snazi ​​blendera. Ako se smjesa nakuplja prema rubovima, žličicom je vratite prema sredini i zatim ponovno počnite miješati.


Dodajte 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Samo po potrebi dodajte 1 žličicu vode da postignete željenu gustoću.


Kako biste oponašali okus kupovnog maslaca od kikirikija, možete dodati i 1 čajnu žličicu meda ili agavinog sirupa.


Kada ste dobili maslac od kikirikija željene gustoće, kušajte ga i procijenite količinu soli koju želite dodati (ako želite jači okus).


Uz navedene doze dobit ćete teglicu maslaca od kikirikija od oko 250 grama.


Domaći maslac od kikirikija možete čuvati u hladnjaku tjedan dana.