Slatke radosti

Najsočnija torta od mrkve kojom ćete obojiti zimu. Popravlja i raspoloženje

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Recept koji će lako postati vaša omiljena poslastica

Ovu je tortu od mrkve tako jednostavno napraviti, savršeno je sočna i presvučena laganom glazurom od krem sira. Laka je, topi se u ustima i u zimu unosi dašak vedrine.


Ukratko – popravlja raspoloženje. Želite li uljepšati poslijepodne kad se opuštate od stresnog radnog dana i uz slatki zalogaj potaknuti inspiraciju dok lijeno okrećete stranice omiljene knjige, spoj mrkve, aromatičnih začina i sočnog sira, pravi je izbor za vas.


SASTOJCI


Za kolač od mrkve:


  • 2 šalice (250 grama) univerzalnog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 i 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice (180 ml) repice ili biljnog ulja
  • 4 velika jaja sobne temperature
  • 1 i 1/2 šalice (300 grama) smeđeg šećera
  • 1/2 šalice (100 grama) granuliranog šećera
  • 1/2 šalice (125 grama) nezaslađenog soka od jabuka
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  • 3 šalice (300 grama) ribane mrkve
torta_od_mrkve

FOTO/Unsplash


Za glazuru od krem sira:


  • Jedno pakiranje krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • ½ šalice (115 grama) maslaca, također omekšanog na sobnoj temperaturu
  • 2 šalice (240 grama) šećera u prahu
  • 1 žličica čistog ekstrakta vanilije

UPUTE


Zagrijte pećnicu na 180° C. U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i sol dok se dobro ne sjedine. Staviti na stranu.


U zasebnoj velikoj posudi umutite ulje, jaja, smeđi šećer, granulirani šećer, umak od jabuka i ekstrakt vanilije dok se potpuno ne sjedine. Dodajte naribanu mrkvu u mokre sastojke i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


Ulijte mokre u suhe sastojke i miješajte pjenjačom ili gumenom lopaticom dok se jednostavno ne sjedine, pazeći da tijesto ne miješate previše. Tijesto ulijte ravnomjerno između obje pripremljene posude za torte.


Pecite na 180 ° C 30-35 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi oko 20-25 minuta. Kako biste napravili glazuru od krem sira: istucite krem sir dok ne postane glatka smjesa. Dodajte maslac i miješajte oko 30 sekundi-1 minutu dok se dobro ne sjedini i postane glatko.


Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i nastavite miješati dok se potpuno ne sjedine, stružući po stranama posude po potrebi.


I uživajte!