Najviše se baca

Najgore mjesto za čuvanje kruha – uvijek smo griješili što smo ga ovdje stavljali

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Donosimo vam i trik uz pomoć kojega će vaš kruh ostati mekanNačin na koji spremamo svoju hranu, jednom kupljenu u supermarketu, ono je što nam omogućuje smanjenje bacanja hrane ili nas, naprotiv, tjera da nakon nekoliko dana bacimo dragocjeni resurs.


To se događa s voćem, povrćem, ali i s mlijekom i jogurtom te, prije svega, s kruhom – jednom od namirnica koje se najviše bacaju u našim domovima.


Dogodi se da kupimo preveliku količinu kruha koju ne možemo pojesti tijekom dana: prava je šteta baciti ga, i zato što je ipak jestiv proizvod.
Ali kako najbolje sačuvati ovu namirnicu da brzo ne postane suha i tvrda, a samim time i nejestiva?


Ako i vi imate naviku čuvati kruh u posebnoj košari, u pletenoj ili plastičnoj, griješite! Ovako spremljen proizvod je vrlo izložen zraku i brzo će se osušiti.


Čak ni limene kutije ili metalne kutije za kruh koje mnogi ljudi koriste za spremanje kruha nisu najbolji način da proizvod dugo ostane svjež.


Puno je bolje kupiti (ili sami napraviti) platnenu vrećicu u koju ćete spremiti višak kruha: na taj će način hrana biti mnogo manje izložena djelovanju zraka i dulje će ostati svježa i mekana.


Zatim u vrećicu možemo dodati komadić celera kako bi kruh bio još mekši – baš kao kad smo ga kupili. Celer (ili neko drugo povrće, npr. mrkva) pustit će vlagu u vrećicu koju će upiti kruh. Tako će proizvod ostati mekan kao da je tek izašao iz pećnice i do tjedan dana nakon kupnje.


Pitate se i kako “oživjeti” već suhi i tvrdi kruh ili kiflice? Vrlo jednostavno: štrucu ili kiflicu možemo provući nekoliko sekundi pod mlazom vode, prije nego što ga pečemo na najvećoj snazi ​​pet minuta.


Voda koju je kruh upio omekšat će koru, dok će ju kratko pečenje u pećnici učiniti hrskavom i opet mirisnom. Probati za vjerovati!