Savjeti veterinara

Mačke: Najbolji način liječenja suhe kože kod neodoljivih čupavih ljubimaca

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Suha koža također može biti simptom prekomjerne težine mačke.Baš kao i ljudi, suha koža na mačkama uobičajeno je stanje, pogotovo kada dođe hladnije vrijeme i kada više vremena provode u zagrijanom zatvorenom prostoru.


Suha koža na mačkama ne samo da može biti neugodna za naše kućne ljubimce, što uzrokuje svrbež, a može i dovesti do infekcija kože kad se ogrebu, već može biti problematično i za ljude – s obzirom da može dovesti do viška peruti i osipanja, što se može pogoršati ljudske alergije na mačke.


Pa kako znati ima li vaša mačka suhu kožu i što možete učiniti s tim? Razmotrite ove savjete veterinara za prepoznavanje i liječenje suhe kože na mačkama.


Što uzrokuje suhu kožu kod mačaka?
Čest uzrok suhoće kože mogao bi biti povezan s hranom koju vaša mačka jede. Kako bi održale zdravu kožu i dlaku, mačke trebaju jesti uravnoteženu prehranu, uključujući omega-3 masne kiseline i cink, tako da suha koža može ukazivati ​​na nedostatak prehrane.


Foto: iStock


Suha koža također može biti simptom prekomjerne težine mačke ili one koja je na drugi način izazvana problemima u kretanju. Dodatni uzrok ljuštenja kože kod mačaka je smanjeno njegovanje, što se može dogoditi kod mačaka s prekomjernom težinom ili mačaka s artritisom. Zbog svog oblika ili boli, nisu u mogućnosti doći do leđa radi odgovarajućeg čišćenja.


To može rezultirati smanjenim sjajem, upalom kože i perutanje.


Ostali uzroci mogu uključivati ​​rituale za kupanje vaše mačke. Korištenje pogrešnog šampona ili prevruće vode može uzrokovati isušivanje kože. Isto tako alergije, paraziti, uključujući buhe, grinje i uši te određeni hormonalni poremećaji poput bolesti štitnjače.


Koji su simptomi suhe kože kod mačaka?


Simptomi suhe kože na mačkama uključuju bijele pahuljice poput peruti koje se pojavljuju u krznu, a primijetit ćete kako se vaš ljubimac grebe na područjima koja svrbe. Suha koža također može rezultirati smanjenim sjajem krzna vaše mačke.


Foto: iStock


Kako možete liječiti suhu kožu na mačkama?


Radite na povećanju udjela vlage u zraku tijekom zime; to možete učiniti jednostavnim uvođenjem ovlaživača zraka ili čak postavljanjem posude s vodom uz radijator kako biste povećali vlagu u mačjem okruženju.


Zatim riješite moguće nedostatke omega-3 masnih kiselina u hrani vaše mačke. Dobro je dodati nekoliko kapi ribljeg ulja, lanenog ulja ili ulja lososa umiješanog u obroke jednom dnevno.


Osim toga, usredotočite se na kupanje i njegu vaše mačke. Njega pomaže u sprječavanju zapetljavanja te uklanja otpalu dlaku. Redovito dotjerivanje jedini je najbolji način za održavanje cjelokupnog zdravlja kože i dlake.


Redovito kupanje uz hipoalergene šampone koji sadrže zob ili benzoil peroksid. Možete probati i ispiranje octom i vodom. Da biste pripremili smjesu, dodajte četiri žlice octa u jedan galon vode. Masirajte krzno, a zatim ponovo isperite običnom vodom i osušite na zraku.


Ako i dalje primjećujete suhu kožu na svojoj mački, isprobajte hidratantnu kremu s aloe verom. Ukoliko se problem nastavi, odvedite mačku veterinaru.