Zdrav doručak

Najbolje zdrave ideje za doručak za mršavljenje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Jutarnja osoba ili ne, najraniji dio dana može biti naporan.Tek ste se probudili, razmišljate o milijun stvari koje trebate obaviti, a nekako morate smisliti i zdravu, doručkovitu ideju za poticanje energije.


Čak i ako niste osoba za doručak, trebali biste razmisliti o tome da se hranjivi obrok dogodi ujutro, pogotovo ako pokušavate smršavjeti. Vaša je mama bila u pravu kad je rekla da je doručak najvažniji obrok u danu, čak i više što se tiče gubitka kilograma. Preskakanje doručka također povećava šanse za grickanje kasnije tijekom dana kako biste nadoknadili propuštene jutarnje kalorije.


Koliko biste trebali pojesti za doručak ako pokušavate smršavjeti?


Vaš bi doručak trebao sadržavati najmanje 25 grama proteina ako želite da se osjećate sito do ručka. Započinjanje dana obrokom bogatim ugljikohidratima možda će vas ispuniti kratkoročno, ali bez odgovarajuće masnoće i bjelančevina vjerojatno ćete na kraju pojesti više tijekom dana.
Kalorijske potrebe su različite, pa razgovarajte s dijetetičarom kako biste utvrdili što odgovara vašem tijelu, razini aktivnosti i ciljevima. Kao opća preporuka preporučuje se oko 400-500 kalorija. Ova količina omogućuje dovoljno hrane da spriječi nepotrebno grickanje tijekom dana, Women’s Health.


Koji su najbolji proteini za doručak?


Jaja. Jaja su izvrsna opcija jer su jeftina i mogu se jesti na razne načine. To može biti izvrstan brzi doručak s puno proteina i željeza.


Jogurt na biljnoj bazi. Jogurt na biljnoj bazi, može dodati protein i kremoznost u zdjelu smoothieja ili granole i obično je manje obrađen od jogurta na bazi mlijeka.


Organska pileća kobasica. Ako ste mesojed koji se i dalje voli držati prirodnih sastojaka kad god je to moguće, organska pileća kobasica je nemasna opcija koja može biti izvrsna alternativa svinjetini s malo masnoća i natrija. Skuhajte i popratite s malo voća kako biste doručak zadržali na laganijoj strani, kaže Tafur.


Maslac od orašastih plodova. Sve dok ne pretjerate s obrocima, maslaci od orašastih plodova mogu biti zadovoljavajući način za dobivanje zdrave doze dobre masti i proteina. Možda su vam najpoznatiji maslaci od kikirikija i badema, ali Tafur također preporučuje isprobavanje maslaca od oraha s biljnim jogurtom ili pomiješanim u smoothije.


Seitan. Ako ste vegetarijanac ili vegan, ova alternativa mesu može dodati teksturu nalik kobasicama ili omletima.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Koja su najbolja pića za doručak za mršavljenje?


Crna kava.  Kofein vam očito može pomoći da se ujutro osjećate budnije, ali crna kava također je izvrstan način da dovršite doručak i osjetite sitost, a izbjegavate dodavanje masnoće i šećera.


Crni čaj.  Ako ne pijete kavu, crni čaj izvrsna je alternativa za pomoć u sitosti na isti način.


Matcha čaj.  Matcha sadrži snažne antioksidanse koji se mogu boriti protiv oštećenja stanica. Također se može dodati u smoothie ako ne uživate u čaju.


Zeleni čaj.  Ako želite pojačanu razinu kofeina koja nije baš tako intenzivna kao kava, zeleni čaj izvrsna je opcija koja je u matchi puna istih antioksidansa. Zeleni čaj možete koristiti kao osnovu svojih smoothieja kao alternativu voćnim sokovima.