Lako ih je izbjeći

Muči vas perilica za suđe? Možda radite jednu od ove 4 pogreške prilikom slaganja

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Većinu grešaka radimo u žurbi i bez razmišljanjaKoliko puta vam se dogodilo da ste otvorili svoju perilicu posuđa i nije baš sve bilo tako kristalno čisto? Niste jedini. Veliki broj korisnika ovog praktičnog stroja, često u žurbi, krivo poslože prljavo posuđe koje se ne stigne oprati. 


U tom trenutku ili ćete ih ostaviti u perilici i čekati novu rundu ili ćete ih oprati na ruke. Koju god opciju odabrali, gubite na vremenu i resursima. Sljedeći put kada budete slagali posuđe, pripazite na ove četiri najčešće pogreške.


Slažete tanjure preblizu


Jedna od najčešćih pogrešaka događa se s prljavim tanjurima. Slažemo ih jedan pored drugog, a često zbog viška prljavog posuđa ih postavimo preblizu. Tako se tanjuri ne uspijevaju oprati. Prilikom slaganja tanjura pripazite da ostavite potreban prostor kako bi perilica mogla obaviti svoj posao. 


Ručku pribora za jelo stavljate prema gore
Ovu grešku radimo iz jednog jednostavnog razloga – automatski hvatamo za čistu ručku i tako postavljamo u perilicu. No, savjetuje se da prljavi dio pribora uvijek ide prema gore. 


Isperete posuđe prije


Naravno, ako postoje zagoreni i skoreni dijelovi na prljavom posuđu, potrebno ih je isprati. No, moderne i novije perilice su toliko jake da većinu posuđa ne morate ispirati prije slaganja. 


Čaše za vino samo složite u perilicu


Čaše za vino su izrazito osjetljive stoga, ako ih samo posložite u perilicu, riskirate ogrebotine. Za ovaj problem postoji jednostavno rješenje. Potrebna vam je gumica koju inače koristite u kuhinji.


Gumicu svežite oko drške čaše i fiksirajte/zakačite na prikladnu rešetku u gornjem dijelu perilice. Također pripazite da između čaša ostane prostora kako ne bi drugo posuđe okrznulo osjetljivu površinu stakla.