Hormon sreće

Pronalazite se u ovim opisima? Možda patite od niske razine serotonina

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

U vremenu u kojem se čini da je život u brzoj traci, vjerojatno djeluje potpuno normalno osjećati se letargično i na rubu zbog svog zauzetog rasporeda.

Međutim, pojava simptoma nemira i želja za slatkišima i ugljikohidratima više nego inače mogla bi biti rezultat niske razine serotonina. Da bi se dao kratki sažetak onoga što je zapravo serotonin, to je u osnovi neurotransmiter (AKA kemijski glasnik) koji pruža informacije kroz vaš mozak i tijelo.


Možete pronaći serotonin koji se uglavnom nalazi u vašem središnjem živčanom sustavu, trombocitima i probavnom traktu. U osnovi je ovaj neurotransmiter poput ulja za vaš automobil i održava sve da se kreće i odvija bez problema. S normalnom razinom serotonina, ovaj neurotransmiter pomaže crijevnim mišićima kad je u pitanju kretanje hrane kroz trakt, pomaže zacjeljivanju posjekotina i može učiniti da se osjećate samopouzdano i sretno.


Devedeset posto vašeg serotonina nalazi se u vašem probavnom sustavu. Socijalna dominacija dovodi do hrane u prirodnom stanju, pa ima smisla da ista kemikalija nagradi osobu dobrim osjećajem kada se prilagodi hrani i pripremi crijeva na probavi.


Sve u svemu, nizak serotonin može poremetiti vaš život, prenosi Bustle.


Cijelo vrijeme ste ljuti ili nervozni
Ako se cijelo vrijeme osjećate ljutito, imate promjene u raspoloženju ili se samo osjećate oštro, možda imate niski nivo serotonina. Na primjer, nedostatak serotonina ponekad rezultira impulzivnim ponašanjem i agresijom. Ali kada vratite nisku razinu ovog neurotransmitera, možda ćete moći poboljšati moždani rad i impulzivnost.


Kada su vaše razine serotonina tamo gdje bi trebale biti, fleksibilniji ste u razmišljanju. Osjećate se sretnije i otvoreniji ste za stavove drugih ljudi, pa se osjećate bezbrižnije i ležernije. Kad se previše oslanjate na linearni način razmišljajući, pomalo ste i kruti. To bi mogao biti znak da vam je potrebno više serotonina.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Osjećate se kao da vas prati crni oblak


Žene koje se bore s depresijom često imaju nedostatak serotonina. One nisu željne uzbuđenja  već se povlače i izoliraju. Ako osjećate da se nalazite u prostoru propasti i mraka, ili da vas crni oblak prati možda imate manjak serotonina. Čak i ako vjerujete da su vaše depresivne misli rezultat niskog serotonina, svakako razgovarajte s liječnikom ili terapeutom prije nego što sami sebi postavite dijagnozu.


Čokolada i kruh postali su vaši najbolji prijatelji
Za ugljikohidratima obično žude ljudi kojima nedostaje serotonina. Kad vam nedostaje ovaj neurotransmiter, tražite “brzo rješenje” kako biste vratili nisku razinu. Otuda čokolada i kruh. Žene s niskim udjelom serotonina imaju žudnju za ukusnom hranom. Privremeni porast serotonina koji dobijete toplom čokoladnom pločicom koja kuha u brašnu i šećeru, također je brz pad, što rezultira žudnjom. Vaše tijelo žudi za sretnim osjećajem i možete ga dobiti na mnogo drugih načina, ali žudnja je brzo rješenje za mnoge žene kojima nedostaje. Kad slatkiši i škrob postanu vaši tihi partneri u zločinu, vrijeme je da ih volite iz daljine!


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Imate problema sa spavanjem


Serotonin je presudan za spavanje. Obično su visoke razine ovog neurotransmitera povezane s budnošću, dok se niže razine povezuju sa spavanjem. Osim toga, serotonin pomaže u proizvodnji melatonina iz epifize, što vam omogućuje miran san. Ako ustanovite da se probudite, a zatim se bacate ili se okrećete, ili ako se zabrinete, možda imate problem sa serotoninom. Kada imate zdravu razinu serotonina, vaše se tijelo ne mora probuditi da bi ‘ostalo upozoreno na opasnost.  Tu vaše niske razine serotonina počinju biti neprijatelji; trebate ih ujednačiti, ovo je ciklus. Kako gubite san, počinjete se više brinuti, gubite fleksibilnost i razumnost te postajete kruti I neraspoloženi.


Previše brinete


Nizak nivo serotonina mogao bi zapaliti probleme s tjeskobom, opsesivnim razmišljanjem, pa čak i pretjeranom ljutnjom. Zabrinutost potiče ružne misli i danju i noću pa nije isključeno da ćete sanjati I ružne snove. Ako se osjećate stresno, uznemireno, tjeskobnom I često imate napade panike, možda patite od nedostatka serotonina. Svi imamo uspone i padove u životu; to je dio zen budnog iskustva – znajući da imamo patnju. Međutim, dio zen iskustva obuhvaća svaki trenutak. Kada je zamotan u brigu, nije ga moguće prihvatiti. Ovo je rezultat često niske razine serotonina.