Prirodni materijali

Pamučno donje rublje je »must have« ovoga ljeta

Sandy Uran

Foto iStock

Foto iStock

Tijekom ljetnih vrućina iznimno je važno obratiti pozornost na donje rublje. Ono može biti seksi, ali prvenstveno se moramo povoditi za tim da je ono zdravo za naše tijelo. Najzdravije je nositi pamučno donje rubljeLjetne vrućine pokucale su nam na vrata. Osim draži kupanja i sunčanja, valja pomno i razborito razmišljati i o garderobi koju nosimo tijekom toplih ljetnih dana. Naglasak svakako treba staviti na odjevne predmete od prirodnih materijala jer su, kako su dokazala znanstvena istraživanja, zdraviji od umjetnih materijala.


Pamuk je kralj ljeta, a ista titula pripada i svili, lanu i viskozi. Nepoželjan je poliester, i to i po zimi i po ljeti. Uvijek.
Ako pritom pomno vodite računa o vrsti tkanine kad kupujete neki »must have« odjevni predmet, imajte na umu da se u prodaji nalaze i izvrsne obrade poliestera koje vas mogu dobrano zavarati. Stoga savjetujemo da prilikom kupnje uvijek zavirite u etiketu i potražite informaciju o materijalu od kojeg je izrađen odjevni predmet koji vam je zapeo za oko.


ZDRAVO ZA TIJELO


Tijekom ljetnih vrućina iznimno je važno obratiti pozornost na donje rublje. Ono može biti seksi, ali prvenstveno se moramo povoditi za tim da je ono zdravo za naše tijelo. Najzdravije je nositi pamučno donje rublje.
To vrijedi i za žene i za muškarce. Da ne bi bilo zabune, ono ne mora izgledati kao u Madam de Pompadur ili kao ono iz celuloidnog naslova »Dnevnik Bridget Jones«. Dapače, žensko donje rublje od pamuka može biti vrlo privlačno. Seksi pamučno donje rublje je »must have« ovog ljeta.


No, kako je ovdje riječ i o zdravlju, izdvojit ćemo elemente o kojima valja voditi računa prilikom kupovine grudnjaka i gaćica. Imajte na umu da svi materijali osim pamuka mogu izazvati tegobe u vidu infekcija, ali i sami ćete po logici stvari zaključiti da, primjerice, ljeti na plus 35 kad se tijelo užari, nije pametno nositi donje rublje od poliestera, no ne preporuča se ni svila jer koža tada također ne diše.


Foto Pixabay


Viskoza se tretira kao prirodna tkanina, no ipak je najbolje odlučiti se za pamučni grudnjak i gaćice, kao i potkošulje, spavaćice, pidžame, majice, bokserice, podsuknje. Neprirodni materijali mogu izazvati iritacije, osip, infekcije i nisu dobri za zdravlje reproduktivnih organa.


BIJELO RUBLJE


Dobro je prilikom kupovine grudnjaka obratiti pažnju na to da unutarnji dio bude pamučan jer on dolazi u dodir s grudima, dok vanjski dio s čipkom ili bez čipke može biti od drugog materijala. To isto vrijedi i za ženske gaćice koje mogu biti od čipke, ali strateška mjesta moraju biti od pamuka.


Znanstvenici savjetuju da muškarci također nose gaćice i bokserice od pamuka. Stoga kad kupujete, obratite pozornost na sastav koji je naveden na etiketi, a to je savjet koji vrijedi i za sve ostale odjevne predmete, ako vodite računa o zdravlju i kvaliteti onoga što odijevate.


Osim materijala od kojeg je načinjen komad rublja, oni koji su osjetljiviji trebaju voditi računa i o tome da im i boja može prouzročiti alergiju. Savjetuje se nošenje bijelog donjeg rublja, a ako je u boji, tada dame svoje organe mogu dodatno zaštiti nošenjem adekvatnog dnevnog uloška. Dr. Lisa Ackerley u svojim člancima ističe važnost pravilnog načina održavanja donjeg rublja. Opća preporuka je prati donje rublje i čarape svakoga dana, grudnjake nakon dva ili tri nošenja.


PRIRODNI DEZINFICIJENSI


Donje rublje je vrsta odjeće koja se nosi ispod ostale odjeće na golu kožu, stoga je njegovo pravilno održavanje iz higijenskih razloga iznimno važno. Ulje čajevca je prirodni dezinficijens. U perilicu rublja dodajte 10 kapi ulja u deterdžent.


Po pitanju održavanja znano je da se bijelo rublje može oprati na visokoj temperaturi, što doprinosi dezinfekciji odjevnog predmeta. No rublje crne ili druge boje koje se ne smije prati na visokim temperaturama, može se dezinficirati tako što se u uobičajeni deterdžent za osjetljivo rublje doda alkoholni ocat koji ima ulogu dezinfekcijiskog sredstva koje je prirodnije od onog kupovnog i pritom ne oštećuje tkaninu.


Ako rublje perete u perilici na programu za osjetljivo rublje tada pola šalice alkoholnog octa izlijte u odjeljak za deterždent. Rublju koje perete na ruke dodajte šest žlica alkoholnog octa i ostavite da se namače pola sata. Na ovaj način možete prati i donje rublje i kupaće kostime. Ocat će zaštititi boju odjeće, povećati učinak deterdženta te spriječiti da na odjeći nakon pranja ostanu ostaci deterdženta. Ovu vrstu octa možete koristiti i umjesto omekšivača za rublje.