Slaninoljubac

Mislite da vi volite slaninu? Ovaj haski ju naprosto obožava!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pogotovo kad je hrskava...

Psi doživljavaju televiziju drugačije nego ljudi zbog razlika u njihovom vidu, sluhu i kognitivnim sposobnostima. Iako ne mogu razumjeti televiziju na isti način kao ljudi, psi ipak mogu imati određene reakcije na vizualne i zvučne stimulacije koje televizija pruža. Oni mogu čak doživjeti i hranu s ekrana!


Psi imaju dikromatski vid, što znači da vide svijet u nijansama plave i žute.


Hrana na ekranu možda neće izgledati isto kao u stvarnom životu zbog ograničenog spektra boja koji psi vide. Međutim, psi mogu prepoznati oblike i pokrete na ekranu, pa ako hrana ima prepoznatljiv oblik, mogli bi je identificirati kao potencijalno zanimljivu.


Jedan od glavnih razloga zašto psi ne reagiraju na hranu na TV-u kao na stvarnu hranu je nedostatak mirisa.


Njihov osjećaj za miris je daleko superiorniji od vida kada je u pitanju identificiranje hrane. Bez mirisa, hrana na ekranu nije potpuni podražaj.



No, zato psi mogu reagirati na zvukove povezane s hranom, poput šuštanja vrećica s hranom, zvukova žvakanja ili sličnih zvukova. Ovi zvukovi mogu privući njihovu pažnju i natjerati ih da pogledaju u smjeru ekrana.


Na Instagramu profilu 2husketters osvanuo je video na kojem možemo vidjeti haskija koji, ni manje ni više, nego liže ekran na kojem se u krupnom kadru vidi slanina.


Na ekranu se vide trakice slanine koje se peku, a haskija je najvjerojatnije privukao ne samo kadar nego i zvuk pečenja.