ARTFUL VIBES, COLORFUL TIES

Mirna Sišul realizirala kolekciju unisex svilenih kravata, pravi su spoj umjetnosti i elegancije

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

"Motive smo pažljivo birali kao segmente mojih slika i crteža. Htjeli smo da kravate budu zanimljive, različite i da svaka ima svoju priču"

Riječka akademska slikarica Mirna Sišul njeguje prepoznatljiv slikarski rukopis.


Umjetnicu koja ove godine slavi 25 godina stvaralaštva poznajemo po veselim slikama, takvi su joj i kišobrani, ljubiteljima lijepih interijera znana je i po svojim zidnim tapetama, a u međuvremenu je realizirala i kolekciju unisex svilenih kravata.


Što vas je ponukalo da krenete oslikavati kravate?


– Željela sam napraviti nešto što je više za muškarce. Volim raditi nakit, ogrlice, naušnice, a kod mene je dosad bilo najmanje stvari za muškarce.


Tako sam u suradnji sa svojim timom odlučila napraviti kravatu kao modni dodatak. Posebno bih istaknula Janu Horvat, produkt-menadžericu koja je odradila veliki dio od ideje do realizacije. No, čim su bile dizajnirane, odmah smo znali da su idealne kako za muškarce, tako i za žene.Stopostotna svila


Koju vrste priča i crteža krase vašu kolekciju kravata, imaju li simboliku i što poručuje onaj koji ih nosi?


– Imamo četiri modela kravata. Motive smo pažljivo birali kao segmente mojih slika i crteža. Htjeli smo da kravate budu zanimljive, različite i da svaka ima svoju priču.


Ova kolekcija predstavlja spoj umjetnosti i elegancije, pozivajući vas da nosite ne samo kravatu, već i priču koja se krije iza svake niti. Mirna Sišul kravate predstavljaju »više od mode« – samopouzdanje sa stilom.


Koja je tkanina idealna za realizaciju vaše kravate?


– Cijelu kolekciju realizirali smo na 100-postotnoj svili. Cilj je bila elegancija i otmjenost, a iznad svega kvaliteta.


Opišite nam proces stvaranja kravate s pričom.


– Kao i svi modni dodaci koje radimo unutar Fashion boutique by Mirna Sišul, kravate prvotno nastaju kao ideja u računalu. Režemo i kadriramo digitalizirani format moje slike te tako dolazimo do konačnih skica i kroja.


Potom tiskamo na svilu, poput tiska na tapete ili art printeve. Na kraju šivanjem dolazimo do konačnog proizvoda. Sve skupa zaokruženo je luksuznom kutijicom.


S obzirom na to da vam je suprug bio aktivan kao glazbenik, pretpostavljam da je glazba važan element u stvaranju dobre radne atmosfere. Što obično slušate kad stvarate?


– Tako je, glazba je važan dio u mom stvaralaštvu. Svaki dan kad siđem u atelje, palim glazbenu liniju i odlučujem što ću slušati. Bude tu od Fita, Jure Stublića do Simply Reda, INXS-a…


Što mi u tom trenutku paše. Moram biti sretna i s dobrom glazbom. Jedino tada stvaram kako mislim da je ispravno.Volim se igrati


Vaši modni stil odraz je vaše kreativnosti. Nosite li trenutačno kravatu više nego vaš suprug?


– Uživam u modi na svoj način, volim se poigrati bojama… Nekim spojivo nespojivim odnosima. Ne zanimaju me trendovi u modi, za mene je to stvar stila. Kravatu nosim na više načina, kao pojas i na klasični način. Eto, volim se igrati.


Ima li neki umjetnik ili umjetnica koje posebno volite ili čiji vam se likovni izraz čini bliskijim ili ste uvijek imali samo neki svoj film?


– Ima dosta umjetnika čiji izričaj volim. Kod nekih mi se sviđa kompozicija, kod nekih slaganje boja, crtež… Ne mogu nikoga izdvojiti. Da, ima dosta kreativnih ljudi koji jednostavno potiču. Radim na svoj način i ponosna sam kad vidim da je moj rukopis prepoznat.


Za kraj nam otkrijte… Da niste slikarica, bili biste?


– Bubamara (smijeh). Ma ne, vjerojatno nešto kreativno.