Glavobolja

Menstrualne migrene: Zašto do njih dolazi i kako se nositi s njima?

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Standardne glavobolje mogu biti nuspojava vašeg razdoblja menstrualne migrene povezane su s razinom hormona i spadaju u dvije kategorije.Glavobolja u vrijeme menstrulnog ciklusa hormonalne promjene koje pokreću svaki mjesec mogu dovesti do pulsirajuće boli u glavi.


Migrena je jedno od najčešćih stanja onesposobljavanja žena reproduktivne dobi, a menstruacija je možda jedan od najvećih okidača. Zapravo, gotovo 60 posto žena koje imaju migrene prepoznaju povezanost svoje migrene i ciklusa, prema studiji iz 2015. objavljenoj u Journal of Headache Pain, piše InStyle.


Iako standardne glavobolje mogu biti nuspojava vašeg razdoblja menstrualne migrene povezane su s razinom hormona i spadaju u dvije kategorije. Prave menstrualne migrene javljaju se dva dana prije ili dva dana nakon prvog dana menstrualnog ciklusa.
Tek oko sedam do 19 % žena koje obole od migrene iskusi ih.


Drugi, češći podtip, koji pogađa 35 do 55 posto žena koje obolijevaju od migrene je migrena povezana s menstruacijom, koja se može pojaviti i u drugo vrijeme tijekom ciklusa, pored početka krvarenja.


Traju dulje od tipičnih migrena i manje reagiraju na lijekove protiv migrene.


Zašto se događaju menstrualne migrene?


Vaš ciklus uzrokuje čitav niz hormonalnih promjena u vašem tijelu, glavni razlog zbog kojeg se javljaju hormonalne glavobolje je pad ili promjena razine estradiola, razine glavnog oblika estrogena u vašem tijelu.


Da biste razumjeli što se događa, morate razumjeti osnove menstruacije. Vaš estrogen doseže vrhunac i vaše tijelo počinje stvarati progesteron kad ovulirate ili oslobođate jajne stanice iz jajnika. Kada to jaje ostane neoplođeno, vaše tijelo pritisne kočnicu stvarajući estrogen i progesteron, što znakove mjesečnice određuje.


Kako je to povezano s mozgom? Estrogen utječe na mnoge kemijske posrednike u mozgu. Kada razina estrogena padne, to ne utječe samo na vaše reproduktivne organe.


Ti su posrednici odgovorni za vazodilataciju, vazokonstrikciju i opskrbu mozga krvlju. Smatra se da vazodilatacija ili širenje krvnih žila uzrokuje migrenu, ali još uvijek postoje neke kontroverze oko točnih uzroka.


Estrogen također kontrolira kemikalije u mozgu koje utječu na percepciju boli, a istraživanja su pokazala da kada je estrogen nizak, osjetljiviji ste na bol, što bi moglo biti razlog zašto se migrena tijekom vašeg razdoblja osjeća puno intenzivnije od normalne.


Postoje li rizici povezani s menstrualnom migrenom?


Migrene, bez obzira jesu li menstrualne ili ne, žene predisponiraju na moždani udar. Hormonalna terapija poput suplementacije estrogena, koja obično može biti korisna za upravljanje menstrualnim migrenama.


Hormoni mogu povećati rizik od nastanka krvnih ugrušaka i stoga povećati rizik od moždanog udara.


Umjesto toga, možete uzimati nehormonske lijekove ili isprobati nemedicinsku terapiju poput meditacije, akupunkture, masaže, obloga s ledom, meke svjetlosti i mirnog okruženja, povećane hidratacije i odgovarajućeg odmora i spavanja.


Patite li od menstrualne migrene?


Što se simptoma tiče, menstrualne migrene se ne razlikuju mnogo od uobičajenih migrena. Dakle, najbolje što možete učiniti ako sumnjate da je menstruacija kriva jest pratiti glavobolju, zabilježite kada se pojave, koliko dugo traju i koji su simptomi.


Čak i ako su vaše glavobolje jasno povezane s mjesečnicom, dijagnozu trebate potvrditi kod liječnika. Ako vaš doktor dijagnosticira glavobolju menstruacije kao migrenu, dobra je vijest da možete učiniti mnogo za njihovo rješavanje.