Štorija od mašte

Martina Sokolić ima baš lijepe ručne radove, a inspirira ju Lošinj

Mija Dropuljić

FOTO: Privatna arhiva

FOTO: Privatna arhiva

Kako se ne zaljubiti u kukičanu ovčicu ili dupina, pitamo se mi!

Handmade by Martina je šarmantni brend s otoka Lošinja iza kojega stoji kreativka Martina Sokolić, inače magistra prava, koja uz svoj redovni posao izrađuje razne vrste ručnih radova, suvenira i ukrasnih predmeti.


Nas su posebno oduševile one kreacije inspirirane otokom Lošinjem i njegovim životinjama. No, ni vlasnici kućnih ljubimaca neće ostati ravnodušni…


Martina objašnjava kako je oduvijek imala kreativnu crtu, no njena priča počinje nakon završetka studija prava, kada je imala potrebno “napuniti baterije”. Pomicanje granica


Željela sam se baviti nečim u čemu ću moći uživati i opustiti se, a ono što mi je najviše odgovaralo bio je kreativni rad. Sve je počelo kao hobi, no, kako je vrijeme odmicalo, stvaranje me sve više privlačilo, ideje su samo navirale i poželjela sam se okušati u raznim tehnikama.


Svoje sam radove povremeno objavljivala na društvenim mrežama, a kad sam uvidjela da za njima postoji i određeni interes, odlučila sam registrirati domaću radinost putem koje od 2022. svoje proizvode i prodajem.


Od tada nastojim širiti svoju ponudu i trudim se obogaćivati je različitim vrstama proizvoda kako bi se moglo naći ponešto za svakoga, ali i kako bih neprestano pomicala svoje granice”, za početak ističe Martina. 


Kako voli raditi u različitim tehnikama, tako je i njen asortiman poprilično raznolik.


Tu su trenutno naušnice od polimerne gline, razni ukrasni i uporabni predmeti ukrašeni decoupage tehnikom kao što su kuglice za bor, kutije za nakit, zrcala i narukvice, privjesci od epoksidne smole s pravim školjkama, razni heklani ukrasi, među kojima prednjače životinje, kao što su ovčice, psići, zečići, medvjedići, kornjače i slično, ali i radovi za koje nije uobičajeno da se heklaju, kao što su božićne jaslice. 


“Osim toga, izdvojila bih i ‘nosače’ vjenčanog prstenja koji se izrađuju od pravih školjaka (jakobovih kapica). Oni su jedna zanimljiva i nesvakidašnja alternativa jastučićima za prstenje, a mogu se izraditi i prema željama samih mladenaca, te u jednoj mjeri i personalizirati.”
Glavni izazovi


Martina ističe kako je jedan od glavnih izazova u ovom poslu činjenica što nije dovoljno biti samo kreativac i vješt u stvaraju jer je proizvodnja tek jedan segment cijele priče brenda. 


Tu istovremeno treba biti kreativac, poznavati osnove računovodstva i propisa koji reguliraju ovo područje, baviti se marketingom te u konačnici znati pravilno komunicirati s ljudima i biti otvoren i pristupačan.


Kao glavni izazov bih također izdvojila vrijeme koje je potrebno za izradu proizvoda, a kojega je nažalost uvijek malo, osobito zato jer imam i redovni posao s punim radnim vremenom. To se ponajviše odražava na izradu heklanih ukrasa koja iziskuje dosta vremena, zbog čega proizvodnja ne može ići onako brzo kao što bih željela.


Zbog toga za sada ujedno i nisam u mogućnosti sudjelovati na velikom broju sajmova i događanja na kojima mi je omogućeno predstaviti svoje proizvode, a niti proizvesti veće količine koje bih eventualno mogla plasirati kroz suradnju sa suvenirnicama.”Uspomene na lošinjske plaže i Mekane lošinjske ovčice


Certifikat Lošinjskog lokalnog proizvoda Turistička zajednica Grada Malog Lošinja dodjeljuje za odabrane proizvode prepoznatljivog podrijetla povezanog s cresko-lošinjskim arhipelagom. 


“Izuzetna mi je čast što su u 2023. godini taj certifikat dobila dva moja proizvoda: Uspomene na lošinjske plaže i Mekane lošinjske ovčice.


Uspomene na lošinjske plaže zapravo su privjesci unutar kojih su, uz pomoć dvokomponentne epoksidne smole, sačuvani pravi puževi i školjke prikupljeni na lokalnim plažama na Lošinju.


Izrađuju se kao privjesci za ključeve, lančići i naušnice.”Neizostavna crna ovca


Mekane lošinjske ovčice su jedan od Martininih najpopularnijih proizvoda, a izrađuju se tehnikom kukičanja, poznato i kao heklanje. Ovčice su, kao i ostali proizvodi koji se izrađuju ovom tehnikom, punjene silikoniziranim antibakterijskim i antialergijskim punjenjem. 


Kako bi bile još zanimljivije, izrađuju se u više boja pa tako, osim klasičnih bijelih ovčica (koje su se pokazale omiljene među kupcima), dolaze i u plavoj, ružičastoj (roza), ljubičastoj, svijetlozelenoj (tzv. ‘mint’) boji, a, naravno, tu je i neizostavna crna ovca!


Ove proizvode izrađivala sam i prije no što je objavljen poziv za dostavu prijedloga lošinjskih lokalnih proizvoda, a odlučila sam ih prijaviti zbog njihove povezanosti s Lošinjem: privjeske sa školjkama jer u sebi doslovno sadrže dio Lošinja, a ovčice jer su toliko specifične za ove prostore da ih je prilikom posjeta Lošinju gotovo nemoguće bar jednom ne vidjeti, pa stoga gostima sasvim sigurno ostaju u sjećanju”, objašnjava Martina. 


Nije tu stala jer je od ove godine još jedan od njenih proizvoda nositelj certifikata.


“Riječ je o heklanom dupinu koji je nastao imajući na umu neraskidivu vezu koja još od prije mnogo godina postoji između Lošinja i dobrih dupina, zbog čega je dobio naziv ‘Dobri lošinjski dupin’.


Za razliku od privjesaka i ovčica, ovaj je proizvod od početka bio osmišljen kao prepoznatljivi proizvod i suvenir otoka Lošinja, a do sada još nije bio u ponudi nego će to tek biti od ovog ljeta.”
Vlasnici sve više traže kukičane verzije svojih peseka


Nemoguće je proći Martinin profil, a ne uočiti slatke i posve personalizirane kukičane pse do čije izrade je naša kreativka došla posve slučajno. 


Na društvenim mrežama objavila sam sliku psa kojeg sam bila izradila bez neke namjere da izgleda realistično, a nakon toga sam dobila upit za izradu heklanog patuljastog šnaucera.


Moram priznati da je u tom trenutku malo nedostajalo da odgovorim negativno, misleći kako ga neću znati izraditi, no odlučila sam izaći iz komfor-zone i ipak pokušati, a na kraju sam bila stvarno jako zadovoljna rezultatom.


Kad sam njegovu sliku objavila na društvenim mrežama, uslijedilo je izuzetno puno pozitivnih reakcija i ostala sam zatečena ogromnim brojem upita koji su nakon toga pristigli, bilo ih je više nego što sam ikad mogla zamisliti!


Ljudi su mi slali fotografije svojih pasa želeći naručiti njihove heklane verzije, a zaprimila sam ih toliko puno da sam u jednom trenutku morala zaustaviti narudžbe i uputiti ljude da se jave nakon ljeta, jer ih u protivnom fizički ne bih stigla odraditi.


Stoga vjerujem da me nakon ljetnih obaveza čekaju mjeseci koji će biti obilježeni heklanjem raznih vrsta pasa, a iako već znam da će biti zahtjevno i izazovno, zapravo se tome veselim!”, zaključuje.Trajna uspomena


U nastavku ističe kako su u na samom početku najtraženiji bili takozvani nosači vjenčanog prstenja izgrađeni od pravih školjaka, odnosno jakobovih kapica. 


“Vjerujem da se ljudima sviđaju jer se radi o nečem drugačijem od uobičajenih jastučića i kutijica koje se inače koriste za takve prilike, ali i jer su ukrašeni na načine koji ih čine posebnima.


Kad sam krenula raditi heklane ukrase, počela je velika potražnja za ovčicama koja traje i danas: one kao da se istaknu među ostalim proizvodima i ljudima se doista svide na prvu!


Međutim, unatoč popularnosti nosača prstenja i ovčica, heklani psići su trenutno daleko najpopularniji proizvod iz moje radionice, a razlog je zasigurno taj što se izrađuju prema fotografijama pravih pasa, čime kupcima postaju trajna uspomena na njihove kućne ljubimce.”

Osobito lijep osjećaj


Pripreme za ljetnu sezonu su u punom jeku.


Martina nastoji pripremiti što više radova kako bi ih mogla izložiti i ponuditi na nekom od predstojećih sajmova. Želja joj je proširiti i asortiman brenda, a to će zasigurno uključivati nove kukičane životinje, ali i neizostavne suvenire. 


“Kreativnost me opušta, razvija maštu i potiče me pomicati granice čemu inače i nisam toliko sklona. Dok izrađujem svoje radove osjećam se kao ‘svoja na svome’, a sam proces stvaranja veseli me jednako kao i krajnji rezultat.


Osobito je lijep osjećaj kad se kupci, nakon što zaprime radove koje su od mene naručili, jave i podijele svoje dojmove: znam primati stvarno prelijepe poruke i to je ono što mi daje ‘vjetar u leđa’, potvrdu da sam na dobrom putu i poticaj da tim istim putem nastavim dalje”, za kraj zaključuje Martina.