Protiv oksidacije

Marelica je prijatelj sunca i “komplet” hranjivih tvari protiv vrućine

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Već sama njezina boja od blijedo žute do vatreno narančaste govori sve

Nije slučajnost da je priroda marelice učinila dostupnima u lipnju, srpnju i kolovozu, najtoplijim mjesecima u godini i one u kojima su nutricionistička načela ovog voća najpotrebnija.


Pravi je “rudnik” kalcija, kalija, karotena te vitamina, bjelančevina i šećera.


Marelicu nutricionisti smatraju idealnim tonikom i pojačivačem energije, pa se preporuča i anemičnim ili kronično umornim osobama, djeci, starijim osobama i rekonvalescentima.


Marelice imaju malo kalorija, vlakna daju tijelu visok indeks sitosti, a voće ima i laksativna svojstva, čemu pogoduje prisutnost šećera koji se zove sorbitol.


Ukratko, marelica osvaja titulu savršenog ljetnog zalogaja.


Njezina boja podsjeća na mnoge nijanse sunca, a posljedica je visokih količina beta-karotena, tvari koja pripada obitelji karotenoida.


U ljetnim mjesecima to je najbolje što nam se može dogoditi, jer su karotenoidi neophodni za njegu epitelnog tkiva i za borbu protiv oksidacije kože.


Naše tijelo pretvara karotenoide u vitamin A. Ovaj vitamin je nužan za brojne funkcije organizma pridonoseći normalnom metabolizmu željeza, održavanju kože, očuvanju vida i zaštiti imunološkog sustava.


Općenito, beta-karoten kojim je bogata marelica snažan je antioksidans koji se apsorbira s mastima i, ako se uzima s hranom, ne uzrokuje predoziranje, kao što se može dogoditi u slučaju pretjerane uporabe dodataka prehrani.


Od ulja sjemenki marelica protiv bora do pilinga za tijelo, postoji tisuću načina na koje se voće može koristiti i za ljepotu.


Za kompaktniju i blistaviju kožu lica, preporučujemo ovu vitaminsku masku. Dobro zgnječite pulpu zrelih marelica, a na žlicu dobivene kaše dodajte žličicu biljnog ulja ili gustog vrhnja ili svježeg sira.


Sve pomiješajte i nanesite masku pa ju ostavite na licu 15-20 minuta. Na kraju isperite toplom vodom. Odlična je i varijanta s dodatkom tekućeg meda.