Socijalizacija

Zašto dijete nema prijatelje u školi i kako mu pomoći?

Life

Foto: Photosecrets

Foto: Photosecrets

Iako neka djeca nemaju nikakvih problema s upoznavanjem i sklapanjem prijateljstava, nekoj djeci to ipak predstavlja veliku poteškoćuŠkole su glavni izvor socijalizacije za mnogu djecu, posebno zato što djeca provode velike količine vremena s vršnjacima u školskom okruženju. Djeca u školi ujedno proživljavaju svoja najosjetljivija razdoblja, djetinjstvo i adolescenciju te se susreću s brojnim izazovima s kojima se ponekad nije lako nositi.


Jedan veliki izazov za djecu je svakako sklapanje novih prijateljstava prvenstveno zato što nemaju sva djeca iste socijalne vještine. Uz to, neka djeca ne uspijevaju razviti određene socijalne vještine jednako lako kao i druga djeca što može stvoriti brojne poteškoće u odnosima s vršnjacima.


Djeca koja su većinu svojega djetinjstva provela s odraslima mogu imati problema s prilaskom drugoj djeci ili se ponašati starije zbog oponašanja odraslih uz koje su bila odgajana.
Nadalje, djeca koja imaju problema s prilagodbom na nove situacije mogu također imati poteškoća sa sklapanjem prijateljstava zbog toga što ne znaju kako se ponašati s drugom nepoznatom djecom.


Mnogi roditelji ne znaju prepoznati problem nedostatka prijatelja kod djece. Iako će se neka djeca požaliti roditeljima oko vršnjačkih odnosa, mnoga djeca bez prijatelja u školi se često potpuno izoliraju i povuku u sebe ne želeći priznati da su usamljena. 


Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr