Mjesečarenje

Ella Dvornik pisala o problemu kojeg ima s kćerkicom Balie: Mnogi roditelji kazali da su prolazili isto

S.M.

Ella Dvornik/Instagram

Ella Dvornik/Instagram

Mjesečarenje je učestalije kod djece nego kod odraslihElla Dvornik svakodnevno objavljuje situacije iz obiteljskog života na svom Instagram profilu pa nas tako obraduje fotkicama svojih preslatkih djevojčica.


Ovih je dana objasnila da sa svojom Balie ima problema jer joj kćerkica mjesečari. U InstaStoryju je opisala što se događa i zatim upitala svoje pratitelje imaju li i oni sličnih problema.


“Znači Balie izađe iz kreveta, upali sva svjetla u stanu, dođe do našeg kreveta, upali svjetlo i gleda nas i onda ju ja vratim u sobu, legnem u krevet i ona zaspi kao da ništa nije bilo. Počela sam zaključavati sve sobe u stanu i stan svaku noć jer mi je prejezivo to mjesečarenje. Osim tih ultra creepy momenata, inače se samo posjedne i vrišti i nakon minutu legne i zaspe. Nekad se izdere ‘mama’ i kad ja dođem, ona spava”, napisala je.


Ella Dvornik/Instagram

Ella Dvornik/Instagram
Mnoga djeca imaju nemiran san, što dokazuju i odgovori njezinih obožavatelja nakon što ih je upitala jesu li imali takvih situacija sa svojim mališanima. Neki su rekli da su čak i sami znali mjesečariti dok su bili djeca.


Kids Health piše da je mjesečarenje česta pojava kod djece koja znaju započeti svoju šetnju u snu nekoliko sati nakon što utonu u san. Mjesečarenje može trajati od nekoliko sekundi do dvadeset minuta i vrlo je teško probuditi osobu koja mjesečari jer se nekoliko minuta može osjećati smušeno i dezorijentirano.


Mjesečarenje je učestalije kod djece nego kod odraslih, a do njega mogu dovesti manjak sna, nepravilan raspored spavanja, stres, vrućica i bolest te pojedini lijekovi.


Kids Health prenosi i da mjesečarenje samo po sebi nije opasno, ali da je potrebno poduzeti određene mjere da dijete ne bi negdje palo ili izašlo. Preporučuju tako da se dijete koje mjesečari ne budi jer ga to može prepasti, već da se nježno vrati u krevet. Zatim zaključavanje prozora i vrata te uklanjanje objekata i prepreka koji mogu dovesti do ozlijede.


Savjetuje se i da djeci sklonu mjesečarenju ne namještate spavaću sobu tako da ima krevet na kat.