Recepti

Donosimo vam neke malo drugačije gastro ideje za ovogodišnji uskrsni stol

Ingrid Periša

Foto: Ingrid Periša, Prekratak dan

Foto: Ingrid Periša, Prekratak dan

Neodoljivo dobro!

Naša kolegica Ingrid Periša podijelila je s nama nekoliko neodoljivih recepata s njezina bloga Prekratak dan, kojima ćete zadovoljiti nepca dragih vam osoba povodom uskršnjih blagdana.


USKRSNI KEKSIĆI


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min pripreme, 30 min hlađenja, 10 min pečenje


Sastojci:


l 400 g glatkog brašna


l 200 g maslaca


l 2 žumanca


l korica jednog limuna


l sok od pola limuna


l 120 g šećera u prahu


l 1 žlica kiselog vrhnja


l marcipan za ukrašavanje


Priprema: U posudi smrviti brašno, šećer i maslac. Dodati žutanjke, sok od limuna, koricu i žlicu vrhnja. Umijesiti tijesto, oblikovati kuglu i staviti na pola sata u hladnjak. Tijesto razvaljati na debljinu od pola centimetra i rezati omiljenim kalupima. Peći 8 do 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohladiti i ukrasiti po želji marcipanom.



Foto: Ingrid Periša

TORTA OD MRKVE


Težina: srednje zahtjevno


Vrijeme: 20 min priprema, 1 sat pečenje, plus vrijeme za hlađenje


Sastojci za biskvit:


l 2 šalice smeđeg šećera


l 2 šalice brašna


l 2 žlice praška za pecivo


l 1 žličica soli


l 1,5 žlica cimeta


l 1/2 žličice muškatnog oraščića


l 2 žličice đumbira


l 2 usitnjene sjemenke kardamoma


l 1 i 1/2 šalica ulja


l 1 vanilin šećer


l 4 jaja


l 3 šalice ribane mrkve


l 1 šalica badema i grožđica
(može i drugo orašasto voće)


Sastojci za kremu:


l 1 šalica omekšalog maslaca


l 600 g krem sira


l 150 g šećera u prahu


l 3 žlice kiselog vrhnja


l 1/2 žličice soli


l 1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije


l maćuhice i mljeveni bademi za ukras


Priprema: Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti te im dodati ulje. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo i začine. Smjesi od jaja dodati ribanu mrkvu, pomiješati te neprestano miješajući dodati žlicu po žlicu mješavine brašna. Na kraju umiješati mljevene bademe i grožđice.


U namašćeni kalup staviti smjesu i staviti peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva oko sat vremena. Nakon pola sata tortu prekriti masnim papirom i nastaviti peći. Kada je biskvit pečen ostaviti ga da se ohladi.


Za kremu pjenasto umiješati maslac sa šećerom i malo soli. Dodavati žlicu po žlicu sira, vrhnja i ekstrakt vanilije. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela i premazati kremom. Ostatkom kreme premazati cijelu tortu, ukrasiti mljevenim bademima i maćuhicama.



Foto: Ingrid Periša

SAVIJAČA OD DIZANOG TIJESTA PUNJENA SIROM


Težina: srednje zahtjevno


Vrijeme: 20 min priprema, 1 sat pečenje, plus vrijeme za dizanje


Sastojci za tijesto:


l 500 g brašna


l prstohvat soli


l 100 g šećera


l vrećica suhog kvasca


l 2 žumanjka


l 125 g maslaca


l 300 ml mlijeka


l 4 žlice usitnjenih blanširanih badema


l 1 jaje za premazivanje


Sastojci za nadjev:


l 500 g svježeg sira


l 1 jaje


l 100 g šećera


l korica jednog limuna


l 50 g kandirane korice limuna


Priprema:


U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira. U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.


Pustiti na toplom nekoliko sati da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom i maslacem te dodati u dignuto tijesto. Sve zamijesiti da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti ponovo da se diže nekoliko sati.


U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke. Tijesto podijeliti u dva dijela i svaki razvaljati na debljinu od 1 centimetra. Premazati oba dijela nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle. Peći pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Foto: Ingrid Periša, Prekratak dan