Foto: Ingrid Periša, Prekratak dan
Neodoljivo dobro!
povezane vijesti
Naša kolegica Ingrid Periša podijelila je s nama nekoliko neodoljivih recepata s njezina bloga Prekratak dan, kojima ćete zadovoljiti nepca dragih vam osoba povodom uskršnjih blagdana.
USKRSNI KEKSIĆI
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min pripreme, 30 min hlađenja, 10 min pečenje
Sastojci:
l 400 g glatkog brašna
l 200 g maslaca
l 2 žumanca
l korica jednog limuna
l sok od pola limuna
l 120 g šećera u prahu
l 1 žlica kiselog vrhnja
l marcipan za ukrašavanje
Priprema: U posudi smrviti brašno, šećer i maslac. Dodati žutanjke, sok od limuna, koricu i žlicu vrhnja. Umijesiti tijesto, oblikovati kuglu i staviti na pola sata u hladnjak. Tijesto razvaljati na debljinu od pola centimetra i rezati omiljenim kalupima. Peći 8 do 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohladiti i ukrasiti po želji marcipanom.
Foto: Ingrid Periša
TORTA OD MRKVE
Težina: srednje zahtjevno
Vrijeme: 20 min priprema, 1 sat pečenje, plus vrijeme za hlađenje
Sastojci za biskvit:
l 2 šalice smeđeg šećera
l 2 šalice brašna
l 2 žlice praška za pecivo
l 1 žličica soli
l 1,5 žlica cimeta
l 1/2 žličice muškatnog oraščića
l 2 žličice đumbira
l 2 usitnjene sjemenke kardamoma
l 1 i 1/2 šalica ulja
l 1 vanilin šećer
l 4 jaja
l 3 šalice ribane mrkve
l 1 šalica badema i grožđica
(može i drugo orašasto voće)
Sastojci za kremu:
l 1 šalica omekšalog maslaca
l 600 g krem sira
l 150 g šećera u prahu
l 3 žlice kiselog vrhnja
l 1/2 žličice soli
l 1 i 1/2 žličica ekstrakta vanilije
l maćuhice i mljeveni bademi za ukras
Priprema: Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutiti te im dodati ulje. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, sol, prašak za pecivo i začine. Smjesi od jaja dodati ribanu mrkvu, pomiješati te neprestano miješajući dodati žlicu po žlicu mješavine brašna. Na kraju umiješati mljevene bademe i grožđice.
U namašćeni kalup staviti smjesu i staviti peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva oko sat vremena. Nakon pola sata tortu prekriti masnim papirom i nastaviti peći. Kada je biskvit pečen ostaviti ga da se ohladi.
Za kremu pjenasto umiješati maslac sa šećerom i malo soli. Dodavati žlicu po žlicu sira, vrhnja i ekstrakt vanilije. Ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela i premazati kremom. Ostatkom kreme premazati cijelu tortu, ukrasiti mljevenim bademima i maćuhicama.
Foto: Ingrid Periša
SAVIJAČA OD DIZANOG TIJESTA PUNJENA SIROM
Težina: srednje zahtjevno
Vrijeme: 20 min priprema, 1 sat pečenje, plus vrijeme za dizanje
Sastojci za tijesto:
l 500 g brašna
l prstohvat soli
l 100 g šećera
l vrećica suhog kvasca
l 2 žumanjka
l 125 g maslaca
l 300 ml mlijeka
l 4 žlice usitnjenih blanširanih badema
l 1 jaje za premazivanje
Sastojci za nadjev:
l 500 g svježeg sira
l 1 jaje
l 100 g šećera
l korica jednog limuna
l 50 g kandirane korice limuna
Priprema:
U 1 dl mlijeka staviti vrećicu kvasca i žličicu šećera, pustiti da fermentira. U veću zdjelu prosijati brašno, dodati sol, bademe, fermentirani kvasac i ostatak mlijeka, zamijesiti da dobijete meko tijesto.
Pustiti na toplom nekoliko sati da se obujam udvostruči. Umutiti jaja sa šećerom i maslacem te dodati u dignuto tijesto. Sve zamijesiti da se sjedini, može se malo i istući s kuhačom kao što su to naši stari radili. Pustiti ponovo da se diže nekoliko sati.
U međuvremenu za nadjev pomiješati sastojke. Tijesto podijeliti u dva dijela i svaki razvaljati na debljinu od 1 centimetra. Premazati oba dijela nadjevom, smotati i staviti u lim. Stući jaje i njime premazati štrudle. Peći pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.