Različite karakteristike

Ljetne nezgode – što učiniti kada vas ubode pčela ili osa?

Life

Foto: Photospin

Foto: Photospin

U većini slučajeva ubod pčele ili ose može se ublažiti sastojcima koje imate kod kuće. No, nekada je potrebno potražiti savjet liječnika - evo što morate znatiPčele su obično mirne i ne ubadaju osim ako nisu izazvane. Za pčele je karakterističan jedan ubod uz otpadanje žalca koji ostaje u rani. Zanimljivo je da prilikom uboda pčeli sa žalcem ispadne i dio utrobe te ona nakon par sati umire. Zbog toga pčele mogu ubosti samo jednom.


Ose imaju svega nekoliko kukica te one nakon uboda ne ostaju u rani stoga osa može zadavati višestruke ubode. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena.


Otrov pčele ili ose sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje crvenilo, bol i oteklinu oko područja uboda. Ponekad ubod pčele ili ose može izazvati ozbiljnije reakcije imunološkog sustava te je hitna medicinska pomoć neophodna.
Pojedinci koji su alergični na ubod pčele ili ose, uvijek bi sa sobom trebali nositi pribor s antihistaminskim tabletama i pripremljenom štrcaljkom s adrenalinom koja zaustavlja anafilaktičke reakcije.


Ako vas je ubola pčela, uklonite žalac nježnim grebanjem ili struganjem, bolje nego izvlačenjem pincetom. Čupanje pincetom može unijeti dodatni otrov u tijelo.


Neovisno o tome je li vas ubola pčela ili osa, područje uboda operite vodom i blagim sapunom. Zatim nanesite hladne obloge ili led koji će pomoći u ublažavanju boli i smanjenju oteklina. Na mjesto uboda možete staviti i kockicu leda.


Koji se prirodni sastojci mogu koristiti u slučaju uboda, pročitajte na Krenizdravo.hr