Posvjetljivanje kose

Limunov sok u službi posvjetljivanja kose: Donosimo sve što trebate znati o prirodnom posvjetljivanju kose

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Najčešće su potrebna tri do četiri nanošenja za primjetno posvjetljivanje limunovim sokomU doba DIY ljepote, ne možemo se ne zapitati, možemo li utjecati na boju kose uz pomoć prirodnih sastojaka? Efekt posvjetljavanja koji ćete postići uz limunov sok jedan je od ključnih trikova za savršen izgled bez mnogo truda i što je najvažnije, bez kemikalija.


U stvari, uz vodu, vodikov peroksid i sok od aloe vere, to je četvrti najpopularniji sastojaka koji se nalazi u preparatima za kosu. Može li se zaista posvijetliti kosa jednostavnim špricanjem soka limuna?


Kako djeluje limunov sok na posvjetljivanje kose?


Osnovni razlog zašto limunov sok mijenja boju kose nije toliko u sastojku, koliko u reakciji koja se događa kada je kosa izložena izložena UV svjetlu. Sunce će uvijek utjecati na ton kose, ali efekt posvjetljivanja uvećat će se primjenom limunovog soka zbog visoke razine kiselosti. Limun ima pH oko 2-3, a pH vaše prirodne kose kreće se između 3,3 i 5,5, piše Byrdie.
Kiselost limuna smanjuje sloj kutikule kose, što u konačnici smanjuje pigment boje. U kombinaciji s izlaganjem sunčevoj svjetlosti, limunska kiselina ubrzava proces izbjeljivanja i u osnovi ta reakcija razgrađuje pigment dlake koja postaje svjetlije boje.


Obično su potrebne tri do četiri primjene za primjetno posvjetljenje limunovim sokom. Iako se to možda ne čini mnogo, imajte na umu da što više izložite kosu limunskoj kiselini, to ćete s vremenom više i oslabiti.


Foto: iStock

Foto: iStock


Možete li koristiti limunov sok za posvjetljivanje tamne kose?


Kao što je slučaj s njegom kože i različitim tipovima kože, limunska kiselina će utjecati na različite tipove kose.


Osoba koja ima vrlo tamnu kosu koja prirodno sadrži puno pigmenta i vjerojatno neće primijetiti vidljiv rezultat ili može stvarno doživjeti crveno-narančasti rezultat. Većina ljudi s izrazito tamnom kosom vjerojatno treba više od nekoliko nanošenja da bi primijetili i najmanju promjenu.


Crvenokose će primijetiti više svjetline i živosti uz tretman sokom od limuna. Što je prirodno svjetlija vaša kosa, to će biti djelotvorniji limunov. Čak i s prirodno plavom kosom, to će i dalje biti mnogo suptilnije od salona.


Kako učinkovito koristiti limunov sok za posvjetljivanje kose?


FOTO/Pexels


Trebat će vam:


  • Jedan limun
  • Vrećica čaja od kamilice
  • Boca s raspršivačem

Upute:


  1. Iscijedite sok. Iscijedite sav sok od jednog prirodnog limuna i izmjerite količinu tekućine.
  2. Skuhajte šalicu čaja od kamilice i ostavite da se ohladi.
  3. Kombinirajte obje tekućine i sipajte u bočicu s raspšivačem.
  4. Kosu bogato nahranite tako da je vlažna na dodir, a onda sjedite na suncu najmanje jedan sat. Takođe možete koristiti i sušilo za kosu 30 minuta, koncentrirajući toplinu na područja koja želite posvijetliti, ali to nije tako učinkovito kao sunce.
  5. Ponavljajte dok ne primijetite rezultate. Svakodnevno dok ste na odmoru je sasvim prihvatljivo.
Limunov_sok

FOTO/Pexels


Rizici korištenja limunovog soka


Osim što razgrađuju kutikule vaše kose, nanošenje soka od limuna na vaše pramenove može uzrokovati da postanu suhi i lomljivi. Kao rezultat toga, sok od limuna može uzrokovati lomljenje i učiniti kosu gušćom nego što uistinu jest.


Preporučuje se, stoga ispiranje limunovog soka s kose čim se osuši. Kutikula kose guši se kombinacijom limunovog soka i sunca. Srećom, ako limunov sok isperete čim se osuši, možete izbjeći veliku štetu.


Trik je da ponovno navlažite kosu nakon ispiranja i natopite je u svoj omiljeni balzam. Na taj način smanjujete količinu loma i stres, a time djelujete na suzbijanje i stabiliziranje pH kose u prirodno zdravo stanje.


Iako limunov sok u kombinaciji s izlaganjem suncu može apsolutno promijeniti boju vaše kose, sam postupak uzrokuje štetu. To vrijedi i za bilo koji drugi tretman obrade boje.


Bez obzira na to, preporuka je da kosu i željenu boju ostavite u rukama profesionalnog frizera jer su opremljeni poznavanjem teorije boja i sigurnim omjerima kako bi kosa izgledala lijepo i svijetlo, a ne dehidrirano i bez sjaja.


Pobrinite se za svoju kosu i pretvorite je u divne njegovane pramenove, pazeći da joj pristupate pažljivo i po preporukama.