Nisu li neodoljive?

U Lici se uskoro otvaraju hobitske kućice: Jako su maštovite i garantiraju super iskustvo

Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Foto: Marin Smolčić

Budući da se kućica nalazi pod zemljom, stalna temeperatura zraka u nastambi je 7 do 8 stupnjeva, a ako sve bude išlo po planu, Frodo će dobiti i susjedeZbog korona-epidemije Pećinski park Grabovača lani je posjetilo niti 5 000 ljudi. Dok COVID-19 nije othrvao cijeli svijet, ta je brojka na godišnjoj razini u Grabovači bila preko 8 000 posjetitelja. Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković ovih je dana sa svojim timom neprestano u Dedinoj dragi, nevelikoj ponikvi uza sam ulaz u park. Ondje su pri završetku radovi na botaničkom vrtu ljekovitog bilja i nastambi skrivenoj u hladu starog jasena – hobitskoj kući.


Opremanje kućice


Čim smo objavili vijest o gradnji ove kućice, mali i veliki posjetitelji pomno prate dinamiku radova. Djeca su posebno znatiželjna, uz stalne upite »gdje tu žive hobiti«? Hobitsku kućicu ne možete kupiti u trgovini, ova perušićka, plod je vrijednih ruku zaposlenika i volontera parka, predvođena Mariom Paralom.


Vanjski dijelovi ovog objekta su gotovi, nabavlja se namještaj i sva sila malih kućanskih predmeta i pomagala kakve sadrži kućica iz mitskih Gospodara prstenova. Struje nema, a voda je isključivo iz bunara. Na policama će se nalaziti cijela lepeza magičnih pripravaka od ljekovitih trava spravljenih po vilenjačkim receptima. Nadomak ove kućice nalazi se grandiozna špilja Samograd, a tek koji kilometar dalje teče rijeka Lika. Poželi li neki filmaš snimiti još neki nastavak ove planetarno popularne sage, PP Grabovača je već sada opremljen za nastavak toga serijala.

Ravnateljica PP Grabovača Jelena Milković s družinom je po cijele dane u Dedinoj dragi, uređuju okućnicu hobitske nastambe.– U PP Grabovača se uz najveću špilju Samograd na relativno maloj površini nalaze 24 istražena speleološka objekta, što je bez premca u Europi. Ukupno imamo preko 50 špilja, poznatih imena i lokacija, ali još čekamo timove speleologa da ih istraže.Najveći broj naših posjetitelja su obitelji s djecom. Zato smo došli na ideju da izgradimo hobitsku kućicu i vrtove ljekovitog bilja. Imamo izvrsnu suradnju s udrugom »Pčelice« iz Gospića koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Ovdje se nalazi i senzorički postav za djecu s posebnim potrebama, kao i Panov labirint.


Mario Paral – završni radovi


Hobit-selo


Kolege iz parka na čelu s Mariom Paralom završavaju namještaj za hobitsku kućicu, ovih dana ga zaštićuju posebnim premazima. Sve se radi ručno jer za takvu namjenu nema standardnih mjera. Treba završiti zidne police i okrečiti unutrašnjost. Konačno otvaranje hobitske kućice je za dva tjedna. Budući da se kućica nalazi pod zemljom, stalna temperatura zraka u toj nastambi je 7- 8 stupnjeva. Ovdje ima još mjesta za nekoliko hobitskih kućica. Da nam hobit Frodo dobije susjede, našalila se ravnateljica Jelena Milković.Dok razgovaramo, slaba bura »podbada« sa sjevera i pokreće zvuk šumskih orgulja, još jedne originalne ideje stasale u PP Grabovača. Šumske orgulje imaju šest cijevi, šest tonova nešto niže frekvencije što daju neprekidan zvuk. Dok ima bure. Čuju se i mobiteli jer velike i male poklonike hobitske antologije zanima kada će hobitska kuća biti završena.Ukoliko neki europski filmaš potraži najbolji prostor za nastavak Gospodara prstenova, svakako ne treba putovati u Novi Zeland. Perušić je puno bliže i na malom prostoru nalaze se mnoge pozicije neophodne za snimanje ovog kultnog serijala.