Neutralna i svestrana

Leća u svim bojama: donosimo četiri ukusna i nutritivna recepta

Danijela Bauk

Foto: iStock, Pixabay

Foto: iStock, Pixabay

Za razliku od nekih drugih mahunarki, brzo se priprema i nije ju potrebno prethodno namakati

Leća je namirnica koju možete pripremiti na razne načine, a iznimno je nutritivna te bogata proteinima i vlaknima.


Možete ju koristiti u raznim jelima poput juha, variva, salata i priloga, a za razliku od nekih drugih mahunarki, brzo se priprema i nije ju potrebno prethodno namakati. S obzirom na veoma neutralnu aromu, dobro se slaže s različitim začinima i dodacima, a kako bi pokazali svu njenu svestranost, donosimo četiri recepta u kojima ju možete isprobati.



Foto: iStock

Juha od crvene leće i slanine


Sastojci za 4 osobe:


  • 1 žlica ulja
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 manja glavica luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 mali batat
  • 1 češanj češnjaka
  • 150 g crvene leće
  • grančica timijana
  • lovorov list
  • sol, papar

Priprema: Slaninu, papriku i luk narezati na kockice. U dubljoj tavi zagrijati ulje, dodati slaninu, malo popržiti pa dodati luk, a potom i papriku. Pirjati na laganoj vatri otprilike 5 minuta, ili dok povrće ne omekša. U međuvremenu, u drugom loncu zagrijati temeljac. Slanini i povrću dodati na kockice narezani batat, sitno sjeckani češnjak te leću. Miješati minutu ili dvije pa preliti zagrijanim temeljcem te dodati začinsko bilje, začiniti solju i paprom. Pustiti da zavre, pa smanjiti na srednje jaku vatru, pokriti i kuhati 15-20 minuta, odnosno dok crvena leća ne omekša. Povrće se na kraju može, ali i ne mora, usitniti štapnim mikserom.



Foto: Pixabay

Veganska salata od crne leće


Sastojci za 2 porcije:


  • 1 čaša crne leće (suhe)
  • 1/2 glavice ljubičastog luka
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 crvene paprike
  • nekoliko cherry rajčica (ili narezane veće rajčice)
  • 2/3 čaše kuhanog kukuruza
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat

Priprema: Crnu leću skuhati prema uputama na pakiranju. Obično se kuha oko 30 minuta. Ostaviti je da se ohladi. Povrće oprati i narezati na manje komadiće. Ohlađenu leću umiješati u zdjeli s narezanim povrćem, pa dodati začine i sve promiješati.



Foto: iStock

“Bolonjez” od smeđe leće


Sastojci za 4 porcije:


  • 1/2 šalica smeđe leće
  • 1 veći luk
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1 štap celera
  • 2 srednje mrkve
  • 10-15 cherry rajčica 1 crvena paprika
  • 1,5 dl pasirane rajčice
  • 2 žličice dimljene crvene paprike
  • 1 žličica kurkume
  • chilli po želji, sol, papar
  • malo svježeg timijana ili suhih začinskih trava po izboru
  • tjestenina po izboru

Priprema: Leću oprati i staviti u lonac s vodom. Kad voda zakuha, smanjti vatru na lagano i kuhati otprilike 40 minuta. Za to vrijeme mrkvu narezati na deblje ploške, papriku na veće kocke, a cherry rajčice prerezati na pola. Zagrijati pećnicu na 250°C. Povrće staviti na lim obložen papirom za pečenje pa začiniti maslinovim uljem i začinskim travama. Peći 10-15 minuta. Dok se povrće peče, a leća još uvijek kuha, nasjeckati na sitno luk, češnjak i stapku celera pa ih pirjati u tavi na malo maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodati začine i začinske trave pa po potrebi podliti s malo vode. Kad je povrće u pećnici gotovo, u sjeckalici ili multipraktiku kratko ga miksati da ostane malo strukture. Dodati u tavu u kojoj se pirja luk, potom dodati pasiranu rajčicu i sve zajedno dobro promiješati. Kuhanu leću procijediti i dodati umaku u tavi i pustiti da sve zajedno kuha na laganoj vatri još 3-4 minute da se svi okusi prožmu. Tjesteninu po želji skuhati prema uputi na pakiranju i dodati umak.



Foto: iStock

Polpete od zelene leće


Sastojci za 3 osobe:


  • 150 g suhe zelene leće
  • 1 manji ljubičasti luk
  • 1 jaje
  • 150 g krušnih mrvica
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol, papar, ulje za prženje

Priprema: Leću namočiti na pola sata u vodi. Isprati je pa je kuhati na laganoj vatri pola sata. Nasjeckati luk na kockice i peršin, umutiti jaje pa sve dodati kuhanoj leći. Dodati krušne mrvice, posoliti i popapriti te sve izmiješati u kompaktnu smjesu. Polovicu smjese izmiksati u kremu pa dodati drugoj polovici te ponovo zajedno sjediniti. Oblikovati polpete i peći u vrućem ulju. Polpete su gotove kad dobiju zlatnu boju s obje strane. Poslužiti uz salatu.



Foto: iStock