Manje kaloričan

Lagani tart od krušaka i čokolade idealan je jesenski desert, čak i za one na dijeti

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Možete pojesti krišku ovog tarta za doručak uz vrući čaj ili šalicu mlijeka

Tart od kruške i čokolade klasičan je desert za pripremu u jesen i hladnije doba godine.


Kruške su, naime, tipično voće jesensko-zimskog razdoblja i vrlo su svestrane, a najbolje daju u kombinaciji s čokoladom.


Za prhko tijesto:


  • 250 g brašna
  • 60 ml vode
  • 60 ml kukuruznog ili kikiriki ulja
  • 80 g šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 organski limun, naribana korica
  • sol po ukusu

Za nadjev:


  • 250 ml djelomično obranog mlijeka
  • 20 g brašna
  • 45 g šećera
  • 10 g gorkog kakaa
  • 50 g ekstra tamne čokolade
  • 2 kruške viljamovke
  • 1/2 limuna

Priprema: U zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli i koricu limuna. Dodajte vodu i ulje i brzo mijesite prstima dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.


Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 1 sat.


U međuvremenu pripremite čokoladnu kremu: u posudu stavite 20 g brašna, kakao i 45 g šećera i promiješajte.


Mlijeko polako ulijte u posudu sa suhim sastojcima, uključite vatru i neprestano miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.


Smjesu kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok ne dobijete kremu. Ugasite vatru.


Tamnu čokoladu nasjeckati i dodati dok je kakao krema još vruća pažljivo miješajući da se otopi.


Dobivenu čokoladnu kremu ostavite da se potpuno ohladi.


Kruške ogulite, narežite na 4 dijela pa na tanke ploške, iscijedite sok od pola limuna i poprskajte ih da ne pocrne.


Na papiru za pečenje valjkom razvaljajte tijesto na debljinu oko 5-6 mm.


Neljepljivi kalup za tart veličine 24-26 cm (malo premazan maslacem ili uljem) obložite tijestom, ulijte čokoladnu kremu i poravnajte površinu.


Zatim složite kriške kruške koncentrično izvana prema unutra.


Pecite 35-40 minuta, ili dok tijesto ne porumeni.


Pustite da se skroz ohladi prije nego izvadite tart iz pećnice.


Čuvati u frižideru maksimalno 3 dana.