Za prste polizati

Kremasti tart s voćnom kremom koja se ne kuha

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Kolač koji će uljepšati dane provedene kod kuće



Kremasti tart od bobičastog voća, limuna i mascarponea postat će vaš omiljeni desert jer ga je tako jednostavno napraviti. Kora od tijesta je najzahtjevniji dio, ali samo slijedite upute i sve će biti u redu. Ako vam je izrada kore od slatkog tijesta previše, slobodno upotrijebite kupovnu i voila.


Krema se ne kuha pa je potrebno samo nekoliko trenutaka. Samo prelijte bogati, kremasti tart sa svojim omiljenim bobičastim voćem raspoređenim na bilo koji ugodan način i poslužite – tako je jednostavno.


Sastojci




Tijesto:


  • 2 šalice brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 1 šalica  maslaca (narezanog na male kockice)
  • 1 šalica šećera u prahu
  • 2 žlice vode (hladne)
FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Punjenje:


  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 1/4 šalice mascarpone sira
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja
  • 1/2 limuna
  • Bobičasto voće 1 kg (borovnice, jagode, maline)
FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


U posudu procesora za hranu stavite brašno, sol, maslac i 1/2 šalice šećera u prahu. Obrađivati ​​dok se svi sastojci ne pomiješaju i ne pretvore u smjesu koja liči na grubi pijesak. Dodajte 2 žlice hladne vode i ponovite postupak, dodajući još malo vode koliko je potrebno da se tijesto ne skupi.


Sadržaj procesora za hranu prebacite na radnu površinu i lagano umijesite tijesto za podlogu i ostavite da odstoji 10 minuta. Tijesto razvaljajte između dva lista pergament papira u krug dovoljno velik da postavi 8-inčni lim za tart s labavim dnom. Stavite tijesto omotano papirom u hladnjak na 20 minuta da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.


Lagano namastite lim za kolače. Pažljivo uklonite gornji sloj pergament papira s peciva i preokrenite ga da pokrije lim za tart, a zatim uklonite drugi list pergamenta. Pecivo će biti prilično krhko, ali brzo radeći, lagano utisnite u lim koji pokriva dno i stranice. Ako pecivo pukne, samo ga lagano gurnite natrag. Obrežite rubove i stisnite palčevima i kažiprstima. Pecite u sredini vruće pećnice 15 minuta. Ako su gornji rubovi kolača prebrzo smeđi, pokrijte ih aluminijskom folijom. Uklonite pergament i grah ili rižu i kuhajte još 5 minuta. Kad tijesto postane zlatno smeđe, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.


Napravite kremu


Sakupite sastojke. Električnom miješalicom miješajte ekstrakt vanilije, mascarpone sir, gustu pavlaku, preostalu 1/2 šalice šećera u prahu, limunov sok i koricu dok se smjesa ne zgusne i stvori mekane vrhove. Ohlađenu koru od tijesta premažite gustom kremom i zagladite stražnjom stranom žlice ili malom lopaticom. Ukrasite bobičastim voćem. Držite ohlađeno u hladnjaku dok ne zatreba. Kolač možete napraviti ujutro u danu kada vam treba, ali nemojte ga ukrašavati dok ne budete spremni za posluživanje.