Izolacija i izgled kože

Ako primijetite da vam je koža odjednom prepuna prištića, provjerite neki od ovih 6 uzroka

Mija Dropuljić

problematicna_koza

problematicna_koza

Upalni procesi na koži su posve normalna pojava posljednjih tjedana. Otkrijte koji uzroci stoje iza toga.

Jeste li primijetili kako vam je koža posljednjih tjedana doslovno poludjela – prištići, miteseri, višak sebuma, koji god problem se spomene, vi ste ga u jednom trenutku imali. Dobra vijest je što u tome niste jedini. Pandemija koronavirusa, izolacija i nagla promjena našeg načina života negativno je utjecalo i na zdravlje i izgled naše kože. Vodeći uzrok jest stres, osjećaj straha i anksioznost.


PopSugar je priupitao šest dermatologa kako bi otkrio koji su vodeći uzorci većih problema s kožom i što možemo tu učiniti.


Vodeći uzročnik je stres


Mogli ste i sami zaključiti kako smo ovih tjedana pod većim stresom nego inače. To ne utječe samo na naše raspoloženje nego i na općenito zdravlje, a s time i izgled tijela. Stres aktivira takozvani hormon stresa, kortizol, koji na razne načine negativno utječe na naš organizam. Primjerice, može negativno utjecati na san. Kod žena ova pojava ujedno utječe i na smanjenje proizvodnje estrogena, a to znači da dolazi do disbalansa. Kako možemo smanjiti razinu stresa?


Potrebno je meditirati, prakticirati jogu, vježbe disanja i općenito se više baviti onim aktivnostima koji nas čine sretnima.


Promijenili ste način spavanja


Kao što smo već rekli, stres negativno utječe na ritam spavanja. Što znači da se tijelo ne stigne regenerirati te dolazi do izbivanja prištića, pojave ekcema i psorijaze. Ono što možete napraviti jest truditi se pridržavati svoj ustaljenog ritma spavanja, bez veći oscilacija.


Zrak u kući vam je izrazito suh


Možda zvuči banalno, no suhi zrak je veliki neprijatelj ne samo kože, nego i očiju i kose. Dolazi do isušivanja kože, a ona pak pokušava ponovno vratiti svoj balans i dolazi do problema u obliku crvenila i upalnih procesa. Svakako par puta dnevno na 10 minuta provjetrite cijeli dom, a u blizini računala možete držati zdjelu s vodom.


Kriva je maska za lice


Vjerojatno ste vidjeli brojne fotografije na internetu koje pokazuju kako koža može reagirati na nošenje maske za lice. Što možete napraviti? Nakon svako nošenja maske nježno očistite lice i njegujte ga laganom hidratantnom kremom.


Konzumirate više alkohola nego inače


Pokazalo se kako ljudi ovih tjedana konzumiraju više alkohola nego inače, a to se naravno negativno održava i na izgled vaše kože. Zbog alkohola se naša koža dodatno isušuje, gubi svoj sjaj i djeluje natečeno. Što možete napraviti – naravno smanjiti unos alkohola.


Nedostaje vam vitamina D


Kako više boravimo unutar svoja četiri zida postoji mogućnost da vam nedostaje vitamina D. Možete koristiti suplemente ili boraviti više na otvorenom. Dovoljno je i desetak minuta dnevno boravka na terasi ili balkonu, a poslužiti može čak i otvoreni prozor. Izbjegavajte i dalje javna mjesta i druženje s većim brojem ljudi.