Vrijedna namirnica

Konzerva tune: Je li bolja s uljem ili bez? Koju izabrati?

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Mogu imati prilično značajne nutritivne razlike, otkrila su neka istraživanja

Otvaranjem konzerve tune, dodavanjem rajčice, zelene salate ili drugih svježih sastojaka, možete brzo i jednostavno ručati ili večerati.


No, ovisno o tome hoćete li odabrati prirodnu tunu ili tunu u ulju, nutritivni sadržaj vašeg jela može se jako promijeniti, ne samo kalorijski.


Konzerva tune u ulju od 180 grama, ali ocijeđena ima 317 kalorija, dok prirodna tuna ima samo 150 kalorija po konzervi.


No, kao što smo rekli, ne zanimaju nas samo kalorije tune nego i njezine nutritivne vrijednosti, posebice prisutnost omega 3, zdravih masnoća za srce.


Umjerena konzumacija tune preporučuje se upravo iz tog razloga, a s obzirom na to da si svi ljudi ne mogu priuštiti kupnju svježe ribe (bogate omega 3 ) za kuhanje kod kuće.


Ukratko, konzumacija konzerve tune bila bi najjeftinije rješenje za osiguravanje dobre doze omega 3, no bitno je je li u vodi ili ulju, kao i hoćete li je ocijediti ili ne.


Prirodna tuna u usporedbi sa tunom u ulju


Oni koji obično ocjeđuju tunu mogu odabrati izravno prirodnu tunu jer se omega 3 masne kiseline sadržane u ribi konzerviranoj u vodi u velikoj mjeri zadržavaju.


Ako, pak, ocijedite tunu napunjenu uljem, situacija je drugačija: njezino vađenje također oduzima dio dragocjene omega 3.


Zapravo, istraživanje objavljeno u časopisu Public Health Nutrition pokazuje da tuna u vodi ima više omega 3 masti nego tuna u ulju.


Međutim, također je primijećeno da bi proizvodi puni ulja mogli biti bolji za one s većim potrebama za esencijalnim masnim kiselinama (EFA), uključujući linolnu kiselinu i α-linolensku kiselinu (kao što su pacijenti s cističnom fibrozom).


Za one koji žele povećati razinu vitamina D ili selena, tuna u ulju mogla bi biti najbolji izbor.


Tuna u ulju zapravo pokazuje povećane razine po porciji ovih tvari u usporedbi s tunom u vodi.


Zaista ne postoji najbolji izbor kada je u pitanju tuna jer često ovisi o tome koju karakteristiku smatrate najvažnijom i kako ćete u konačnici iskoristiti tu konzervu tune.


Za one koji broje kalorije i žele maksimalno iskoristiti omega 3 masne kiseline, prirodna tuna bi mogla biti najbolji izbor.


Za one koji traže ugodniji okus, žele povećati razinu vitamina D i ne brinu o unosu kalorija, onda bi tuna u maslinovom ulju mogla biti najbolje rješenje.


Ipak, ponavljamo da tunu ipak treba konzumirati umjereno jer sadrži živu. Razina ovog teškog metala ne mijenja se puno ako tunu kupujemo u ulju ili prirodnu.