Srž svakog jela

Koliko zapravo začini mogu trajati?

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sve ima svoj rok

Začini su moćni suradnici u kuhinji koji imaju potencijal podići vaše kulinarske kreacije od jednoličnih do impresivnih. No, korištenje svježih, snažnih začina ključ je za izgradnju dubine i složenosti okusa.


Od cijelih i mljevenih začina do sušenog bilja i mirisnih začinskih mješavina poput ras el hanouta i za’atara, ažuriranje vaše kolekcije je neophodno za uspješno kuhanje.


Iz tog razloga vrlo je bitno znati koliko dugo traju začini i kada je vrijeme da bacite davno zaboravljenu staklenku iz kutka kuhinjskog ormarića.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Liquid Chai | Chai Concentrate (@liquidchai)



Cijeli začini


Cijele začine trebali biste potrošiti unutar otprilike dvije godine od kupnje. Iako se začini tehnički neće pokvariti ili postati nesigurni za konzumaciju, pakirani začini mogu stajati u skladištima ili trgovinama godinama prije nego što se otvore za kućnu upotrebu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli PowerfulRoots (@powerfulroots)



Začini u prahu


Mljeveni začini imaju kraći rok trajanja od svojih cijelih pandana i najbolje ih je upotrijebiti unutar godine dana od otvaranja. Međutim, uvijek ih je bolje potrošiti ranije za najkoncentriraniji okus.


Kako biste procijenili svježinu mljevenih začina, savjetuje se test triju osjetila. Prvo dobro promotrite začine. Jesu li živahni i blještavi ili je boja izblijedjela? Zatim ih pomirišite i ocijenite je li aroma i dalje jaka i intenzivna. I na kraju ih kušajte na vrhu jezika kako bi ocijenili jačinu okusa.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Organic Herbal Remedies (@organicherbalremedies)



Suho začinsko bilje


Iskoristite sušeno bilje poput peršina, kadulje, ružmarina i majčine dušice prije isteka godinu dana, a po mogućnosti unutar nekoliko mjeseci od otvaranja za najbolji okus.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Soulful Flavours (@soul_ful_flavours)



Začinske mješavine


Od kineske mješavine do garam masale, mješavine začina dodaju nevjerojatnu dubinu raznim jelima (možete čak i sami napraviti mješavinu). Koristite svoje omiljene mješavine unutar godine dana od kupnje kao opću smjernicu, ali nemojte se iznenaditi ako ih potrošite brže nego samostalne začine.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli HOMESTYLE KENYA (@homestyle_kenya)



Kako oživjeti stare začine


Prije nego što provedete potpuni remont svoje police za začine, isprobajte ove trikove kako biste izvukli sve preostale okuse iz starih začina.


Ako su cijeli, možete ih tostirati i vratiti im život. Ako su samljeveni, možete ih prepržiti u ulju ili nekoj drugoj vrsti masti. Proces prženja budi sve aromatične spojeve koji su ostali u začinima.