Wakaresaseya

Ne znate kako prekinuti vezu? Japanci imaju riješenje upitnog morala, a evo i koliko košta jedan prekid

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Riječ je o profesionalnim agentima koji su specijalizirani za uništavanje veze ili brakaNaviknuti smo na mnoga nova zanimanja, ali za oko nam je zapeo termin “profesionalni prekidač veze”. Riječ je o ekipi koju možete zaposliti u Japanu da prekine vašu romantičnu vezu ili brak jer je vama neugodno ili ne znate kako bi to učinili.


Termin koji u Japanu koriste za ovo je “wakaresaseya” i Oddity Central prenosi da u doslovnom prijevodu znači upravo “prekidač veze” ili “rastavnik” kao osoba koja rastavlja i prekida romantičnu vezu. Profesionalno.


Riječ je o profesionalnim agentima (bez službenih licenci) koji su specijalizirani za uništavanje veze ili braka, uz naknadu. Nakon što sklope ugovore, ovi agenti će učiniti sve da postignu svoj cilj. Njihov modus operandi uključuje baš sve, od  laganja do financijskih opterećenja.
Njihove se usluge mogu koristiti već desetljećima, a iako ih dio japanskog društva smatra nemoralnima, popularniji su no ikada.


Mnogi su agenti povezani s privatnim detektivskim agencijama, a često se oglašavaju online – ljudima u braku koji traže razlog da ostave partnera/icu te pojedincima koji su doznali da je njihov partner ili partnerica, počinio/la prijevaru i žele sve okončati bez da sudjeluju u procesu.


prekid

Foto: iStock


Cijena usluge se kreće od nekoliko stotina dolara za jednostavne slučajeve pa sve do 150 tisuća dolara za visoko-profilne slučajeve gdje je najvažnija diskretnost.


Mnoge agencije imaju uspješnost od 95 %, a upornost agenata je nevjerojatna. Od praćenja “meta” i proučavanja njihovih dnevnih rutina za bolje šanse uspjeha do pritiska kojeg vrše nad teškim “metama”. Napravit će sve ne bi li uspjeli.


Unatoč mišljenju da nemaju morala, agencije tvrde da nikada nisu preuzele slučaj bez detaljnog ispitivanja klijenta i otkrivanja njegovih motiva. Zašto žele okončati brak, koliko dugo znaju za aferu, zašto njihov partner/ica uopće ima aferu?


Idu toliko daleko da intervjuiraju i susjede klijenata prije nego li okončaju nečiju vezu.


Kada prihvate slučaj, ovisno o “meti”, agenti će im prići negdje na javnom mjestu, poput trgovine te pokušati kombinaciju. Sve što im treba je trenutak slabosti koji obično zabilježe skrivenom kamerom.


Ako zavođenje ne upali, imaju druge strategije. “Mete” će namamiti u lažne poslovne dogovore, zatrpati financijskim dugovima i čak poslati lažnu mafiju da pokupi taj dug.


Foto: iStock


Zapravo će napraviti apsolutno sve da bi njihov “posao” bio uspješan.


“Muškarce se uvijek može zavesti ako je agentica dobrog izgleda”, kaže Kiyoshi Hiwatashi, upravljački direktor agencije za Los Angeles Times.


Kada klijent/ica želi završiti aferu svoga supruga, agent počinje “ciljati” njegovu ljubavnicu. Ponekad oponašaju bogate poduzetnike i jednostavno “otmu” ljubavnicu, ali imaju i druge taktike.


Ponekad se agentica sprijatelji s ljubavnicom, otkrije njezin idealni tip muškarca i upozna je s prikladnim kandidatom zbog čega ova ostavi “metu”.


Za dodatnu cijenu, neke agencije nude i “brigu” nakon zadatka ne bi li osigurali da im klijent ponovno ne pokuca na vrata. Usluga uključuje savjetovanje o tome kako sebe učiniti što privlačnijim svom partneru/ici, kako se ponašati oko njih.


Nude i zlobnije savjete, o tome kako širiti glasine po susjedstvu kako susjed suprugu smatra privlačnom, čime nastoje povratiti suprugov interes za nju.


Ludilo. 


Nakon što je prije desetljeća pala potražnja za ovom vrstom usluge zbog slučaja koji je završio ubojstvom, agencije su ponovno postale popularne jer ih se na stotine oglašava na mrežama.


Čine se neobičnima u većini dijelova svijeta, ali u Japanu je ovo tek jedna u nizu nevjerojatnih usluga. Osim za prekid, u Japanu se mogu pronaći profesionalci koji će vašoj simpatiji reći da ste zaljubljeni u nju, možete zaposliti lažnog partnera, a možete uposliti nekoga i da umjesto vas da otkaz, ako niste dovoljno hrabri sami to učiniti.